Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

2025-ben a magyar animáció lesz fókuszban Annecy-ban

2024. június 17. - Herczeg Zsófi

Június 9. és 15. között rendezték meg Európa legjelentősebb animációs eseményét, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek záróeseményén bejelentették a jövő évi díszvendéget: a magyar animációt. 

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált 1960-ban rendezték meg először, létrehozásában a Franciaországba emigrált Hajdú Imre (Jean Image) is közreműködött. A fesztivál több mint 60 éves történetében mégis csak 2025-ben lesz először fókuszban a magyar animáció. A fesztivál szombati záróünnepségén Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója jelentette be, hogy 2025-ben a magyar animáció (történet, ipar, képzés, kortárs alkotók) 360 fokos panorámában mutathatja meg magát és magyar művészek készíthetik a fesztivál arculatát, valamint kísérőfilmjeit is. 

Magyarország kiemelt szerepét a Nemzeti Filmintézet kezdeményezte a fesztivál elnökségénél a magyar animáció születésének 110. évfordulója alkalmából. A hazai animáció 110 éves jubileumát ünnepelve 2025. június 8. és 14. között zajló Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon fókuszban lesznek a legnagyobb magyar alkotók, műhelyek, élvonalbeli gyártók és nem kevésbé a legifjabb tehetségek. 

2025_date_pays_actu.webp

Persze eddig is szép számmal szerepeltek hazai animációk a fesztiválon. 2024-ben Csáki László Kék Pelikan című egész estés dokumentumfilmje a Contrechamp szekcióban, Traub Viktória Cipők és paták című kisfilmje a rövidfilmes versenyben.

2023-ban szintén a rövidfilmek közt versenyzett Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, mely elnyerte a kategória nagydíját (és egy zenei díjat) is. A diplomafilmes versenybe válogatták Mira Zénó MOME Anim animációját, a Fox Tossingot, ezen kívül pedig öt egész estés magyar animációt vetítettek (Kojot négy lelke, Toldi, Műanyag égbolt, Tomi, Polli és a Varázsfény, Az idő urai), a Kojot négy lelke pedig megkapta a zsűri díját.

2022-ben négy magyar animáció versenyzett Annecy-ban: Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim diplomafilmjei, M Tóth Géza Mitch-Match című sorozata, valamint Turai Balázs Amok című rövidfilmje, mely elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Kristály-díjat (a 27-hez hasonlóan magyar részről a Boddah volt a producer). A filmeken kívül magyar animációs stúdiók új projektekkel is jelen voltak.

2021-ben szintén négy magyar animáció szerepelt a francia fesztiválon: Mostoha Marcell Avant (MOME Anim), Lerch Júlia Needs (MOME Média Design), Szegedi Adél Jelszó a * * * * * * * * * - hoz (Illyés), valamint Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili és Mákó Bori Moholymotion (MOME Anim) című animációit. Az Avant díjjal is tér haza. Az Annecy Classics szekcióban a közönség a felújított Habfürdőt és a Fehérlófiát láthatta.

2020-ban online rendezték meg a fesztivált, melynek programjában szerepelt Kádár Melinda A forrás és a torony (MOME Anim) és Ulrich Gábor Dűne című kisfilmje. A MIFA pitchfórumon mutatkozott be és Buda Flóra Anna 27 című filmterve, melyet díjaztak is.

2019-ben az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütált Andrasev Nadja első egyedi filmje, a Szimbiózis, a diplomafilmes versenyben pedig Buda Flóra Anna Entropia, valamint Hana Yamazaki The Act of Breathing MOME Anim alkotásait láthatta a közönség. Az Annecy Classics szekcióban bemutatták a felújított Macskafogót és a János vitézt. Ezen kívül a MIFA pitchfórumán szerepelt Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján és Daniel Gray Hide című koprodukciós filmterve, ráadásul mindkettő díjjal tért haza.

A sort még bőven folytathatnánk.

süti beállítások módosítása