Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME diplomafilmek versenyeznek Annecy-ban

2019. március 28. - Herczeg Zsófi

Június 10. és 15. között rendezik meg az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek diplomafilmes versenyszekciójába két MOME Anim diplomafilmet válogattak: Buda Flóra Anna Entropia, valamint Hana Yamazaki The Act of Breathing című alkotását.

Az annecy-i fesztivál szervezői két hete jelentették be a rövidfilmes program egy részét, melyben összesen 80 film szerepel: 40 alkotás a rövidfilmes mezőnyben, 8 az ún. Off-Limits szekcióban, 23 a Perspectives blokkban és 9 a Young Audience nevű válogatásban. A rövidfilmes versenyben is van magyar alkotás, méghozzá Andrasev Nadja Szimbiózis című animációja, melynek világpremiere az annecy-i fesztiválon lesz. A 12 perces kisfilm főszereplője egy megcsalt feleség, aki férje szeretői után kezd nyomozni, ám ahogy egyre mélyebbre ás, a féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. 

andrasev_nadja_x_szimbiozis_01.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Ma nyilvánosságra hozták a többi rövidfilmes kategóriát, és a diplomafilmes versenybe 48 animációt, a tv-filmek közé 24, az alkalmazott munkák versenyébe pedig 35 alkotást válogattak. Már szinte hozzászoktunk, hogy a diplomafilmek közt minden évben van legalább egy MOME Anim darab, és idén sem csalódtunk: a diplomafilmes versenybe válogatták Buda Flóra Anna Entropia és Hana Yamazakai The Act of Breathing című alkotását.

Marcel Jean, a fesztivál művészeti igazgatója azt mondta a diplomafilmes versenyről, hogy "különösen inspirálóak a filmek. Az identitás kérdése (kezdve a nemi identitástól) kerül előtérbe, és nagyon sok filmkészítő dolgozza fel a témát. Az idén számos esztétikailag erős és sok technikailag kísérletező alkotással találkoztunk. Azt látjuk, hogy egyre több nő tanul animációs iskolákban, ha csak az idei diplomafilmes versenyprogramot nézzük, a kiválasztott filmek 62,5%-ának női (társ)rendezője van." Ebbe a sorba szépen illik a két beválasztott MOME Anim diplomafilm is.

buda_flora_x_entropia_3.png

Buda Flóra Anna: Entropia

Az Entropia Buda Flóra Anna 2018-as MOME Anim diplomafilmje, melynek nemzetközi fesztiválútja az idei Berlinalén indult, ahol elnyerte a legjobb LMBTQ-témájú alkotásnak ítélt Teddy díjat, jelenleg pedig a 7. Friss Húson versenyez. Az Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik és amelyet ők éltetnek, de egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül. Az Entrópia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. Flóra korábban mesélt az Entropia elkészültéről, a beszélgetés itt olvasható.  Flóra jelenleg az Animation Sans Frontieres (ASF) programban vesz részt, ahol következő filmtervét, egy horroranimációt fejleszt.

Hana Yamazaki The Act of Breathing címmel készített animációs táncfilmet, melyben a légzés fizikai és emocionális természetét ábrázolja. Ezt a vitális élettani funkciót egy mesterséges, de organikus anyag, a műanyag, valamint az emberi test jeleníti meg. A stop motion, pixilláció és élőszereplős részeket keverő film alapvetően a táncban megnyilvánuló fizikai létezés és mozgás képi ábrázolására irányul a test átalakulásán keresztül. 

Buda Flóra nevével korábban már többször találkozhattatok az oldalon, Hana Yamazaki viszont a novemberi KISKAKAS-on kívül nem szerepelt, úgyhogy kicsit bemutatjuk a rendezőt. Yamazaki 1975-ben született, Japánban, élt már Vancouver-ben és Londonban is, jelenleg pedig Budapesten dolgozik. A londoni Camberwell College of Arts-on tanult graphic designt, 2018-ban pedig a MOME animációs mesterképzését végezte el, itt készítette The Act of Breathing című diplomafilmjét. Dolgozott a Grahisoft nevű, építészeti softwereket gyártó cégnél, ahol reklámokat gyártott. Több mint tíz éven át tanulta az ún. Limon kortárs tánctechnikát, és ez vezette oda, hogy mesterszakos diplomamunkájában keverje a táncot és az animációt. 

Érdekesség, hogy a Szimbiózison is dolgozott Buda Flóra, a The Act of Breathing produkciós asszisztense pedig Andrasev Nadja volt. 

Az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál június 10. és 15. között tart, az egészestés filmek programját április közepén jelentik be. 

süti beállítások módosítása