Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Andrasev Nadja új filmje Annecy-ban mutatkozik be

2019. március 15. - Herczeg Zsófi

Nyilvánosságra hozták az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjának egy részét, melyben Andrasev Nadja új animácós rövidfilmje, a Szimbiózis is szerepel.

Június 10. és 15. között rendezik meg az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, melynek nyilvánosságra hozott versenyprogramjában összesen 80 film látható: 40 alkotás szerepel a rövidfilmes mezőnyben, 8 az ún. Off-Limits szekcióban, 23 a Perspectives blokkban és 9 a Young Audience nevű válogatásban.

andrasev_nadja_x_szimbiozis_01.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Az eddig bejelentett programban egy magyar vonatkozású film van, méghozzá Andrasev Nadja franca-magyar koprodukcióban készült animációja, a Szimbiózis. A 12 perces kisfilm főszereplője egy megcsalt feleség, aki férje szeretői után kezd nyomozni, ám ahogy egyre mélyebbre ás, a féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. 

A rövidfilm a francia MIYU (producer: Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron) és a magyar SALTO Film (producer: Fülöp József, Sipos Orsolya) koprodukciójában jött létre. A Szimbiózis a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2017-ben, francia támogatói pedig a France Télévisions, a CNC Drome Department and Valence Romans Agglo, a Région Auvergne-Rhone-Alpes a CNC-vel partnerségben, illetve a dán The Open Workshop.

A SALTO Filmnél készül egyébként Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című egész estés filmje (a francia Artichoke Films és a Paprika Films koprodukciójában), mely a Filmalap Inkubátor programján nyert támogatást. 

A Szimbiózis zenéjét a dán Mads Vadsholt szerezte, aki Bucsi Réka Solar Walk című filmjének is a zeneszerzője, a kisfilm hangdizájnere pedig Lukács Péter Benjamin, aki Nadja MOME Anim diplomafilmjén, A nyalintás neszén is dolgozott.

andrasev_nadja_x_szimbiozis_02.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

Az annecy-i fesztivál szervezői kiemelték a nyilvánosságra hozott 80 versenyfilm rendezőinek gender-arányát, ugyanis a rendezők 45%-a nő, ez pedig a fesztivál története alatt a második legjobb nemi arány. Kiemelik továbbá, hogy rekordnak számít a 15 beválogatott kisfilm Ázsiából. 

A fesztivál március végén jelenti be a tv-filmek és az alkalmazott animációk programját, valamint a diplomafilmes versenyt, ahol a korábbi évekhez hasonlóan idén is számítunk magyar résztvevőre. Az egész estés mezőnyt, a VR munkák programját, valamint a MIFA pitchfórumának projektjeit április végén hozzák nyilvánosságra.

süti beállítások módosítása