Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Magyar sci-fi szatíra is ott lesz Annecy-ban

2019. április 25. - Herczeg Zsófi

Újabb magyar projekttel bővült az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programja: Kreif Zsuzsanna legújabb filmterve, a Forró helyzet a hüllők bolygóján szerepel a MIFA pitchfórumán.

Ahogy korábban írtuk, június 10. és 15. között rendezik meg az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, ahol a rövidfilmek versenyében debütál Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis, és a diplomafilmes versenybe hívtak két MOME Anim diplomafilmet: Buda Flóra Anna Entropia, valamint Hana Yamazaki The Act of Breathing című alkotását. 

Az idei fesztiválon lesz egy negyedik magyar projekt is: Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján (Dino Doom on Desert Planet) munkacímű filmterve a MIFA pitchfórumán mutatkozik be. A pitchfórumra közel 500 filmtervet neveztek, ezek közül 37-et választottak ki a szervezők: 7 egész estés alkotást, 6 rövidfilmet, 8 tv-sorozatot és speciált, 6 transzmédia projektet, valamint 10 ötletet az Animation du Monde szekcióba, melybe animációs szempontból fejlődő országokból lehetett jelentkezni. 

dino_doom_still_2.png

Forró helyzet a hüllők bolygóján látványterv (Forrás: Boddah)

A 6 kiválasztott kisfilm projekt közé került Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján (Dino Doom on Desert Planet) munkacímű ötlete. A film főszereplője egy tinédzser meteorlány, NIKU-278, aki az univerzum szélén, a Jupp nevű bolygó körül a szüleivel keringve tengeti unalmas életét. Egyetlen szórakozása különböző féreglyukak megnyitása és távoli univerzumok meglesése. Egy napon beleszeret az Eurth nevű bolygón élő munkásfiúba, AZAZ-ba, akiért maga mögött hagyja addigi lakhelyét. Az Eurth bolygón AZAZ egy dínófarmon dolgozik, titkos hobbija az erotikus sci-fi regények olvasása, és fantáziálás szuperhős énjén. NIKU-278 telepatikus képességeivel megbabonázza őt, a meteorlány közeledtével pedig egy óriási forradalmi és szerelmi robbanást idéz elő, mely az elkerülhetetlen végzetükhöz vezet.

Forró helyzet a hüllők bolygóján látványterv (Forrás: Boddah)

A 20 perces, felnőtteknek szóló sci-fi animáció a tervek szerint dialógot is tartalmaz, a zenei világát pedig Benjamin Efrati alkotja meg, akivel Kreif Zsuzsanna már a Candide sorozaton is dolgozott. A szatirikus kisfilm keveri a 80-as évek sci-fi animációit, a szörnyfilmeket, valamint a kaland- és katasztrófafilmeket jellemző elemeket. A filmhez olyan alkotások szolgáltak ihletforrásként, mint az Idő urai és A vad bolygó René Laloux rendezésében, Az elsüllyedt világok című animációs sorozat a 80-as évekből, és az 50-es évek sci-fi regényeinek borítói. Az egyszerre humoros és szatirikus animáció érinti majd az osztálykülönbségeket, a környezeti katasztrófák, a vallási fanatizmus és a viszonzatlan szerelem témáját.

dino_doom_still_5.png

Forró helyzet a hüllők bolygóján látványterv (Forrás: Boddah)

A Forró helyzet a hüllők bolygóján gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, akikhez olyan alkotások kötődnek, mint Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr, valamint Turai Balázs Róma bukása című animációi. Osváth Gábor a producere a Filmfabriq égisze alatt készülő Noé fájának is Vácz Péter rendezésében, mely tavaly rövidfilmként szerepelt a MIFA pitchfórumán, azóta viszont már egész estéset terveznek belőle az alkotók. A film főszereplője a 13 éves Noé, aki karácsonykor rájön arra, hogy a mellkasából kinövő fától való megszabadulásának egyetlen módja, ha megtanulja kifejezni a szülei válásával kapcsolatos érzéseit. 

süti beállítások módosítása