Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Coming of age magyar animáció a MIFA pitchfórumán

2020. május 06. - Herczeg Zsófi

Buda Flóra Anna tavaly az Entropia című MOME Anim diplomafilmjével versenyzett az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, idén pedig új filmterve szerepel a MIFA pitchfórumán.

Az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál szervezői két hete jelentették be az idei versenyprogram rövidfilmes részét, melyben két magyar alkotás szerepel, most pedig a fesztivállal párhuzamosan tartott MIFA pitchfórumon bemutatkozó projekteket is közzétették. A fórumra több mint 600 filmtervet neveztek a világ minden tájáról, melyek közül 38 terv alkotói kaptak lehetőséget, hogy prezentálhassák projektjeiket az online megtartott eseményen. A 38 projekt között 7 rövidfilm van, melyek közt szerepel Buda Flóra Anna új filmterve, a 27 – My Last Day at Home.

buda_flora_anna_x_my_last_day_at_home.jpg

Buda Flóra Anna: 27 – My Last Day at Home

Buda Flóra Anna kéve diplomázott a MOME animáció mesterszakán Entropia című diplomafilmjével, mely bejárta a világ filmfesztiváljait (Annecy-t is) és számos díjat nyert, köztük a Teddy-díjat a tavalyi Berlinalén. Flóra új filmterve, a 27 – My Last Day at Home a magyar Boddah és a francia MIYU koprodukciójában készül, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin lesz. A 15 perces film főszereplője a 27 éves, önmagát kereső Alice, aki még mindig a szüleivel él. A biztonságot nyújtó környezet azonban toxikus számára, melyet szélsőséges, tinédzserekhez méltó életmóddal kompenzál. Párkapcsolatra, magánéletre és intimitásra vágyik, de nem tudja mindezt hogyan érje el. Születésnapján egy átmulatott éjszaka után részegen kerékpározik haza, melynek következtében balesetet szenved és minden elsötétül körülötte. Egy gyönyörű réten ébred, ahol egy szimpatikus rendőrpárossal kerül intim viszonyba, akik felhívják a figyelmét arra, hogy ideje felelősséget vállalni saját magáért. Alice valójában rövid kómába esett, és amikor felkel, világossá válik számára, hogy ideje drasztikus lépéseket tenni a saját szabadsága érdekében.

Buda Flóra Anna: 27 – My Last Day at Home

A MIFA pitchfórumán nem újoncok a magyarok, tavaly például Kreif Zsuzsanna Forró helyzet a hüllők bolygóján című sci-fi szatírája, valamint Daniel Gray francia-magyar-kanadai koprodukcióban készülő Hide című projektje szerepelt (mindkettőt díjazták is), 2018-ban pedig Vácz Péter Noé fája című rövidfilmterve mutatkozott be a pitchfórumon. Osváth Gábor producernek így Buda Flóra Anna filmterve lesz a harmadik projektje, mellyel részt vesz a MIFA-n, ugyanis a 27 – My Last Day at Home mellett a Forró helyzet a hüllők bolygóján és a Noé fájának is ő a producere. 

A szervezők az idei fesztivál online térbe költözésével a 2021-es rendezvényt tekintik a hivatalos 60. alkalomnak, melynek fókuszában Afrika fog állni. Az Annecy 2020 Online fesztiválon az eredeti program egy részét lehet majd látni június 15. és 30. között az erre megváltott online jeggyel. Az online forma ellenére idén is zsűrizik a filmeket, a Kristály-díjakról a kilenctagú zsűri dönt, közönségdíjak nem lesznek. A MIFA pitchfórumát is online tartják meg, melyet egy speciális akkreditációval lehet követni és egészen június 30-ig visszanézni.

süti beállítások módosítása