Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Buda Flóra filmje nagydíjat nyert Annecy-ban

2023. június 17. - Herczeg Zsófi

Június 11. és 17. között rendezték meg az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivált, melynek hivatalos díjátadója ma este volt. Ismét óriási dolog történt: Buda Flóra Anna 27 című animációja elnyerte a rövidfilmes Kristály-díjat. Ez önmagában is hatalmas dolog lenne, de úgy még inkább, ha visszapillantunk a tavalyi fődíjasra: Turai Balázs Amok című animációja nyerte el ugyanezt a díjat 2022-ben. A két kisfilmben nemcsak a magyar rendező a közös, hanem a magyar gyártócég és producer is: mindkét film hazai gyártója a Boddah, producerei pedig Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, aki amúgy a 27 hangdizájnere is volt.

Szóval az Arany Pálma után a rövidfilmes Kristály-díjat is elnyerte Buda Flóra Anna első függetlenfilmje, melyet itthon háromszor utasított el a Nemzeti Filmintézet. Az Amokkal ebben is hasonlóak, Turai Balázs filmjét szintén többször elutasította az NFI.

"Elképesztő érzés, nem tudok szóhoz jutni, hogy az egyik legjelentősebb animációs fesztivál ekkora visszajelzést adott ennek a filmnek és az egész csapatnak fogalmazott Buda Flóra Anna a díjkiosztót követően az MTI-nek. Arra kérdésre, hogy szerinte mi lehetett az, ami egyszerre érintette meg a cannes-i, az annecy-i és a budapesti fesztivál zsűrijét, a rendező elmondta: valószínűleg az önéletrajzi ihletésű kockázatos történet őszinte és sebezhető tartalma. A 27 pénteken egy másik díjat is nyert: a legjobb eredeti filmzene díját kapta, a film zeneszerzői Mákó Mári és Mákó Rozi.

Hogy tovább fokozzam, Osváth Gábor nemcsak ezzel a díjjal büszkélkedhet: a cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a Ház Szelleme című egész estés bábanimáció a Contrechamp versenyprogram zsűrijének díját kapta, ebben szintén hangdizájnerként működött közre Lukács Péter Benjámin.

buda_flora_anna_27_still_02.jpg

Buda Flóra Anna: 27

A francia-magyar koprodukcióban készült, 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

A projektet Flóra a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében 2021 végén hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban, ráadásul a díjjal 35.000 eurós pénzjutalom is járt. A 27 világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol egyből elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát. A magyar közönség a XI. Friss Húson láthatta, ahol megkapta a legjobb magyar animációnak járó díjat. A 27-et legközelebb a június 21. és 25. közötti Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon vetítik.

Másik magyar filmnek is örülhetünk: Gauder Áron Kojot négy lelke című filmje a zsűri díját nyerte Annecy-ban! A Kojot négy lelke az egész estés versenyprogramban szerepelt, egyedüliként az Annecy-ban vetített magyar mozifilmek közül.

A díjban az a különösen szép, hogy a 2005-ös Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon Gauder a Nyócker! című filmjével szintén díjat nyert, méghozzá az egész estés Kristály-díjat. "Tizennyolc év után csináltam újra filmet, és az, hogy mindkét filmem idáig eljutott, hatalmas örömet jelent. Ma este kicsit megnyugodtam, 12 évesen nemhiába határoztam el, hogy rajzfilmes leszek" – mondta a rendező az MTI-nek a díjkiosztó után. A fesztivál ideje alatt nyolcszor vetítették a filmet, valamennyi vetítésen teltházas volt. "Érezni lehetett, hogy tetszik a film a közönségnek, de nagyon erős mezőny volt 11 alkotással, így nem is számítottam díjra."

kojot_oreg_kacsa.jpg

Gauder Áron: Kojot négy lelke

Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című legújabb animációs filmjével. Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka. A filmet  március 16-tól vetítették a magyar mozik a Vertigo Média forgalmazásában, melyre közel 12 ezren váltottak jegyet.

Forrás: AIAFF, MTI

süti beállítások módosítása