Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hova menjek animációt tanulni? #3

2019. január 24. - Herczeg Zsófi

Mint minden évben (itt és itt), most is összeszedjük nektek hova érdemes mennie annak, aki animációval szeretne foglalkozni. A lehetőségek nem sokat változtak tavaly óta, de érdemes felfrissíteni őket. 

December 20-ától böngeszhetők a 2019. szeptemberében induló képzések, melyekre a jelentkezési határidő február 15. A felvételi eljárás pontos részleteit és határidőit a felvi.hu-n lehet elolvasni. Ha pedig valaki animációt szeretne tanulni, idén is több felsőoktatási intézmény közül választhat, aki pedig még kezdőnek érzi magát, annak az OKJ-s képzések és a párhetes kurzusok is nagyon hasznosak lehetnek.

MOME

Ha valaki animációt szeretne tanulni, valószínűleg a MOME az elsődleges célja, ahol alap- és mesterképzés is indul, mindkettő állami ösztöndíjas és költségtérítéses verzióban. A MOME erényei továbbra sem változtak, évek óta olyan diplomafilmek kerülnek ki az egyetemről, melyek sikerrel szerepelnek a fesztiválokon (legutóbb például Buda Flóra Anna Entrópia című kisfilmje, mely bekerült a Berlinale versenyprogramjába). A MOME Európa egyik legjobb animációs képzését nyújtja, 2016-ban például az Év legjobb animációs iskolájának választották a zágrábi Animafesten, idén pedig az Animationweek legjobb európai művészeti iskoláit összegyűjtő válogatásában szerepelt. 

A MOME jelenleg a BME Z épületében található, mivel a zugligeti székhelyét újjáépítik. Az alapszakos animációs felvételiről itt és itt, a mesterszakosról pedig itt és itt lehet tájékozódni. A MOME honlapja itt, az animáció tanszék weboldala pedig itt érhető el.

METU

A Budapesti Metropolitan Egyetemen pár éve indult animációs alapképzés, 2015-ben pedig önálló animációs mesterképzés is. A METU-n alapképzésben csak önköltséges módon lehet animációt tanulni, magyar mellett angol nyelven is, mesterszakon viszont államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni az önköltséges mellett. A METU animációs képzése ugyan még fiatal, de évről évre egyre jobb filmek kerülnek ki az egyetemről. Dell'Edera Dávid Balkonja, vagy Bárczy Örs Hey Deer! című sokszorosan díjnyertes animációja mellett legutóbb Horesnyi Máté Jacques ámokfutása című kisfilmjén ámuldoztunk az 5. Animascope-on, és Debreczeni Zsuzsanna Vannak problémáim című animációját is szerettük.

A 2016 óta egyetemmé vált felsőoktatási intézmény két időpontban várja nyílt napra a művészeti képzések iránt érdeklődőket: január 26-án és február 7-én 10.30-tól a Rottenbiller utcai épületben. A nyílt napra itt lehet regisztrálni.

A METU oldalát itt lehet böngészni, az animációs alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt lehet részletesen tájékozódni.

Kaposvári Egyetem

A két, kifejezetten animációs képzést nyújtó intézmény mellett lehet találni olyan szakokat, melyeknek részét képezik az animációs tanulmányok is. Ilyen a Kaposvári Egyetem, mely 2017-től már nem indít elektronikus ábrázolás és képi ábrázolás alapszakokat, helyette képalkotás néven lehet többek közt animációt tanulni alapszakon.

A Kaposvári Egyetem január 26-án tart nyílt napot, a Művészeti Kar honlapját itt lehet böngészni.

Eszterházy Károly Egyetem

Az egri EKE Média Design tanszékén is oktatnak animációt a tervezőgrafika BA szak animációs specializációjaként, mely állami és önköltséges formában is indul. Az egri intézményben készült animációkról korábban itt írtunk, a Múzeumok éjszakájával kapcsolatban. 

Az EKE honlapját itt lehet megnézni, a Média Design tanszékről pedig itt lehet informálódni.

zetenyi_bori_x_bus_tanito_panaszai_2.png

Zétényi Bori: A bús tanító panaszai

Aki gimnázium után nem menne rögtön egyetemre, vagy nem vennék fel első/második/harmadik próbálkozásra (ami művészeti képzéseken egyáltalán nem szokatlan és végképp nem szégyen), annak a szeptemberben induló képzéseket ajánljuk. Ezekről 2018 augusztusában már írtunk, valószínűleg ugyanez várható idén nyáron is a felvételik lezárta után. Sőt, mindenkit arra biztatnánk, hogy ha nem vesznek fel, vagy még nem érzed magad kellőképpen felkészültnek, nyugodtan iratkozz be OKJ-s képzésre, vagy egy pár hónapos kurzusra, hiszen ma már nagyon szuper intézmények vannak, ahol animációs képzés folyik. Például a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémiáról továbbra is nagyon sok diákot vesznek fel a MOME-ra (itt tanult Hegyi Olivér, Módy Luca, Nemes Barna, Tobai Botond, Debreczeni Zoltán, Darabos Éva, Erhardt Domonkos, Hárshegyi Vivien, stb.), de ugyanígy volt a nemrég megszűnt Novus is, ahova többek közt Bucsi Réka, Takács Anikó, Sebesvári Soma vagy Bárány Dániel is járt a MOME előtt, de akár a Corvin Rajziskolát is említhetnénk, ahol több ex-MOME Anim diák is oktat. A hazai animációs képzésekből egyébként ezen a linken találtok válogatást. 

Ilyenkor egyébként animációs előkészítőkre is lehet (érdemes) jelentkezni, például a nemrég létrehozott Budaörsi Animációs Bázison (ahol most pont nem indul), a Magyar Rajzfilm Kft-nél, vagy a korábban említett Corvin Rajziskolában is indulnak (animációs) előkészítő tanfolyamok. Ezen kívül a PreMOME kurzusait is érdemes böngészni, de a Hegyező csapata is biztos tervez újabb kurzust.

A 2019. szeptemberében induló képzésekről a felvi tájékoztatójában lehet részletesen olvasni, a jelentkezési határidő február 15.

süti beállítások módosítása