Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Háromszor is nyerő a Balkon

2016. december 06. - Herczeg Zsófi

A Kreatív szaklap által idén harmadszor megrendezett Kreatív Craft Award versenyének díjátadója hétfő este zajlott, ahol 31 elismerést osztottak ki. A szervezők célja a reklám- és tágabb értelemben vett kommunikációs ipar gyártói oldalának legkiválóbb megoldásait jutalmazni. A versenyre az elmúlt év kommunikációs megoldásaival jelentkezhettek gyártó- és produkciós cégek, illetve a filmipar egyéb területein tevékenykedő cégek, ügynökségek, médiumok vagy a megbízói / hirdetői oldal képviselői. Idén összesen 108 nevezés érkezett, ebből 48-at juttatott a zsűri a döntőbe, végül pedig 6 aranyat, 15 ezüstöt és 10 bronz díjat ítélt oda a legjobb pályázatokért. 

Dell'Edera Dávid METU diplomafilmje, a Balkon egyből három díjat is elhozott: megosztva kapta a legjobb rendezésért járó első díjat, szintén első lett a legjobb grafikai megoldások és 2D animáció kategóriájában, a legjobb látványért pedig ezüsttel jutalmazták.

delledera_david_balkon_kreativ_craft_award.jpg

Dell'Edera Dávid a legjobb rendezés díjával (Forrás: Kreatív)

Dell'Edera Dávid a Balkon című filmjét a Budapesti Metropolitan Egyetemen, az Umbrella stúdióval koprodukcióban készítette, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben. Ezzel Dell’Edera munkája lett az első olyan METU animáció, melyet a Médiatanács támogatott.

dell_edera_david_balkon.jpg

Dell'Edera Dávid: Balkon

A hatperces, 2D és 3D technikát alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről egy fülledt nyári napon egy panelnegyedben. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból.

A Balkon nemrég az International Festival of Puppet Theatre and Animated Films for Adults harmadik díját kapta megosztva Kopasz Milán Beyond című MOME Anim diplomamunkájával, a 22. Encounters Rövidfilm és Animációs Fesztiválon pedig a 2017-es Cartoon d'Or-jelölés díját nyerte októberben. Idén nyáron az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyszekciójában szerepelt elsőként a METU filmjei közül, ahol rögtön különdíjas is lett. A hazai premierje a miskolci Cinefesten volt, ahol szintén különdíjat nyert a legszebb képi világért a CineNewWave nevű szekcióban. 

Forrás: Kreatív

süti beállítások módosítása