Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nem vettek fel egyetemre, mit csináljak?

2018. augusztus 24. - Herczeg Zsófi

Július 25-én kihirdették a 2018 szeptemberében induló képzések ponthatárait és ha valaki animációt szeretne tanulni, akkor valószínűleg a MOME-t és a METU-t jelölte meg az első helyeken. Akit felvettek, annak gratulálunk, aki pedig nem került be, ne csüggedjen! Művészeti oktatási intézményekben gyakori, hogy nem kerülnek be egyből érettségi után a felvételizők, sokszor több évig is jelentkeznek, mire sikerül bejutni például a MOME-ra. Ez idő alatt azonban sok lehetőség van tanulnia és fejlesztenie magát az embernek, akár itthon, akár külföldön, az ezidő alatt megszerzett tudás és tapasztalat pedig mindenkinek csak a javára válik és hozzásegítheti a sikeres felvételihez.

Az alábbiakban néhány budapesti, szeptemberben induló animációs OKJ-s képzést és tanfolyamot ajánlunk.

Az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia idén is elindítja a mozgókép és animációkészítő szakot, melynek célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A kitöltött jelentkezési lapot augusztus 27. 12 óráig lehet elküldeni. További részletek és jelentkezési lap az Illyés oldalán.

A BABtér művészeti előkészítőt és rajz alkalmassági vizsgára felkészítő tanfolyamot is indít. Rajz alkalmassági elsősorban műszaki szakokra kell, de jól jöhet animációsok számára is. Művészeti előkészítőt olyanoknak ajánlják, akik szeretnének bekerülni animációs vagy grafikai szakos oktatási képzésre, mert a tanfolyam alaposabb felkészültséget jelenthet a későbbi felvételi vizsgán. A művészeti előkészítő szeptember 21-én indul, jelentkezni ezen a linken lehet. További információk a BABtér honlapján.

zetenyi_bori_x_bus_tanito_panaszai_2.png

Zétényi Bori: A bús tanító panaszai

A Corvin Rajziskola animáció designerképzést indít ősztől, melynek célja, hogy a hallgatók a rajzi technikáktól indulva az animációs szakma eszközein át (mint a képregény, karakter tervezés, forgatókönyvírás, figuramozgatás, látványtervezés) kialakítsák egyéni stílusukat, személyes vizuális hangvételüket és elkészítsék animált kisfilmjüket. A folyamatos konzultációkkal kísért projektfeladatok megoldásának köszönhetően az elméleti tudás megszerzése mellett a digitális kivitelezésben is gyakorlott tervezőkké fejlődhetnek. További információ az animáció designerképzésről itt, jelentkezési határidő szeptember 11., további felvételi információk a honlaponAz animációhoz lazán kapcsolódik ugyan, de a Corvin Rajziskola indít illusztrációs és grafikai designerképzést is.

Szintén a Corvin Rajziskolában lehet 2D és 3D digitális animációt tanulni. A 2D animációs tanfolyamon a diákok elsajátíthatják a mozgókép világának digitális technikáit. Különböző programok segítségével a kézi tervezéstől eljutnak a digitális, kétdimenziós mozgóképig, megtanulják, hogy az általuk felvázolt állóképeket milyen eszközökkel lehet a film nyelvére átalakítani. A 3D animációs képzés alapvetően a térben való gondolkodás fejlesztésére irányul, a film és animációs iparban használatos praktikus tudás elsajátítására. A digitális térben való plánozási és kamerakezelési gyakorlatokkal a diákok megtanulják az alapvető filmes ismereteket és szabályokat. A 2D képzésről itt, a 3D képzésről itt lehet olvasni, jelentkezési határidő szeprember 15.

A Corvin animációs felvételi előkészítőt is indít, mely hasonló az animációs designerképzéshez, de itt szükség van bizonyos programok előismeretéhez. További információ a Corvin Rajziskola honlapján. Az iskola szeptember 8-án tart nyílt napot, ahova minden érdeklődőt várnak!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem szintén indít 3D kurzusokat, melyek elvégzésével művészi-tervezői szemlélet, hatékony szoftverhasználat és jól hasznosítható tudás sajátítható el a 3D modellezés, karaktertervezés/virtuális szobrászat, fotogrammetria szkennelés, valamint az animáció és motion graphics területein. A kurzusokra október 15-ig, illetve október 31-ig lehet jelentkezni, további részletek az MKE oldalán.

A PreMOME kurzusai direkt felvételire való felkészítésre jöttek létre, hogy a jelentekzők minél sikeresebbek legyenek a MOME különböző szakainak felvételijein. A felvételi előkészítők között animációsat is találni, a tanfolyamokra október 20-ig lehet jelentkezni. Részletek a PreMOME oldalán.

A nemrég alakult Hegyező is indít animációs képzést ősztől. A képzés célja, hogy a diákok létrehozzák a saját világukat, az egyéniségüknek megfelelő animációs portfóliót vagy showreelt. A Hegyező továbbképzési lehetőségnek is kiváló azoknak, akik már járatosak valamilyen kreatív szakmában. nyílt napjuk szeptember 15-én lesz, részletek ezen a linken.

A Magyar Rajzfilm Kft. is indít mozgókép- és animációkészítő OKJ képzést, melynek előnye, hogy rajzfilmstúdióban zajlik az oktatás, ahol közvetlenül rendezőktől, animációs mesterektől tanulhatnak a diákok. Ez az OKJ-s képzés 2018 októberében indul, de érdemes megnézni a Magyar Rajzfilm Kft. egyéb tanfolyamait is, melyeket év közben tartanak. Részletek a Magyar Rajzfilm Kft. honlapján.

Nagyon haladóknak ajánljuk a MOME Open tanfolyamait, ahol tavaly VFX artist képzés indult, idén pedig CGI artist tanfolyamra lehet jelentkezni szeptember 10-ig. A képzés célja, hogy a hallgatók szakmai látásmódját és ábrázolóképességét a jelenlegi piacvezető szoftverek segítségével fejlessze. Részletek a MOME Open oldalán.

Animációs felsőfokú képzéseket találni szerte az országban, ám ezek aktualitásairól, indulásáról és oktatásáról nem tudunk sokat. Ha ismersz Budapesten kívüli, nem egyetemi szintű animációs képzést (akár OKJ-t, akár tanfolyamot), küldd el nekünk a dotandlineblog@gmail.com email címre a tudnivalókat.

süti beállítások módosítása