Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hova menjek animációt tanulni?

2017. január 09. - Herczeg Zsófi

December végén hirdették meg a 2017. szeptemberében induló képzéseket és ha valaki animációt szeretne tanulni, több felsőoktatási intézmény közül is válogathat. Alább vázlatosan összeszedtük, hogy hányféle helyen és szakon lehet animációval foglalkozni, a felvételi eljárás pontos részleteit és határidőit a felvi.hu-n lehet elolvasni.

MOME

Ha valaki animációt szeretne tanulni, valószínűleg a MOME az elsődleges célja, ahol alap- és mesterképzés is indul, mindkettő állami ösztöndíjas és költségtérítéses verzióban. A MOME erényeit valószínűleg fölösleges is annak sorolni, aki animációval szeretne foglalkozni, hiszen évek óta innen kerülnek ki azok a kortárs darabok, amik a világ fesztiváljain nagyobbnál nagyobb sikereket érnek el, és mára már nem csak Bucsi Réka nevét ismerik fel a szakmán kívüliek, mert egyre több alkotó kerül a köztudatba a sok elismeréssel és sikerrel.

A MOME az elmúlt hetekben költözött el a Zugligeti útról a BME Z épületébe, és ugyan már volt decemberben nyílt napjuk, január 11. és 12. között kipakolás lesz az egyetemen, ahol az animációs hallgatók munkáit is meg lehet nézni és beszélgetni is lehet velük a tapasztalataikról. 

A MOME honlapja itt, az animáció tanszék weboldala pedig itt érhető el.

METU

A Budapesti Metropolitan Egyetemen pár éve indult animációs alapképzés, 2015-ben pedig önálló animációs mesterképzés is. A METU-n alapképzésben csak önköltséges módon lehet animációt tanulni, mesterszakon viszont államilag támogatott helyekre is lehet jelentkezni. A METU animációs képzése még viszonylag fiatalnak számít, de már van egy filmjük, ami ott van a kortárs magyar animáció élvonalában, méghozzá Dell'Edera Dávid Balkonja, ami az első METU-s film, mely támogatást nyert a Médiatanácstól. 

A nemrég egyetemmé vált felsőoktatási intézmény még három időpontban várja nyílt napra az érdeklődőket: január 12-én, 28-án és február 8-án 10 órától a Rottenbiller utcai épületben, a nyílt napra regisztrálni itt lehet.

A METU oldalát itt lehet böngészni, az animációs alapképzésről itt, a mesterképzésről pedig itt lehet olvasni. 

Kaposvári Egyetem

A kifejezetten animációs képzéseken kívül lehet találni elektronikus ábrázolás vagy képalkotás néven is olyan szakokat, ahol animációra is lehet specializálódni, például a Kaposvári Egyetem képalkotás vagy elektronikus ábrázolás alapszakain. 

A Kaposvári Egyetem január 28-án tart nyílt napot, az intézmény honlapját itt lehet böngészni, a Művészeti kar oldalát itt, a művészeti szakokat pedig itt.

Eszterházy Károly Egyetem

Az egri EKE Média Design tanszékén is oktatnak animációt az elektronikus ábrázolás BA szak képanimátor specializációjaként. Az egri intézményben készült animációkról korábban itt írtunk, a Múzeumok éjszakájával kapcsolatban. 

Az EKE honlapját itt lehet megnézni, a Média Design tanszékről itt lehet informálódni, a további nyílt napok időpontjai itt találhatók.

*

Aki gimnázium után nem menne rögtön egyetemre, vagy nem vennék fel egyből (ami művészeti képzéseken egyáltalán nem szokatlan), annak a szeptemberben induló okj-s képzéseket tudjuk ajánlani. Ezekről bővebben majd nyár végén írunk, ugyanis ekkor hirdetik meg a jelentkezéseket, mindenesetre azzal biztatnánk mindenkit, hogy ha nem veszik fel például a MOME-ra, vagy még nem érzi magát kellőképpen felkészültnek, az nyugodtan iratkozzon be okj-s képzésre. Például a budaörsi Illyés Művészeti Akadémiáról az elmúlt években egyre több diákot vesznek fel a MOME-ra (Módy Luca, Nemes Barna, Hegyi Olivér, Tobai Botond, Debreczeni Zoltán, Darabos Éva, Erhardt Domonkos, Hárshegyi Vivien, stb.), de ugyanígy volt pár éve a Novus is, ahova többek közt Bucsi Réka, Takács Anikó, Sebesvári Soma vagy Bárány Dániel is járt a MOME előtt, vagy akár a Corvin Rajziskolát is említhetnénk. 

Ilyenkor animációs előkészítőkre is lehet még jelentkezni, például a nemrég létrehozott Budaörsi Animációs Bázison, a Magyar Rajzfilm Kft-nél, vagy a korábban említett Corvin Rajziskolában is indul animációs előkészítő január 23-tól.

A 2017. szeptemberében induló képzésekről a felvi tájékoztatójában lehet részletesen olvasni, a jelentkezési határidő február 15. 

süti beállítások módosítása