Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A MOME Anim az év animációs iskolája

2016. június 14. - dotandline

Az idei Animafest Zagreb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékét (MOME Anim) választotta az év legjobb animációs iskolájának.

A Fesztivál diákfilmes versenyprogramjának zsűrije minden évben a legkiemelkedőbb diplomafilmeket nevező iskolának ítéli oda a díjat. 2016-ban végül két MOME Anim diplomafilm jutott be a versenyprogramba: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című rövidfilmje, mely pár héttel ezelőtt megosztott harmadik díjat nyert a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjában, illetve Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című alkotása, mely pedig a gyerekzsűri díját nyerte el nemrég az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. A hétvégi ünnepélyes díjátadón Andrasev Nadja filmje a zágrábi diákfilmes versenyprogram zsűrijének különdíját kapta, jelenleg pedig Annecy-ban a diplomafilmes versenyben szerepel.

animafest_nadja_2016.jpg

Középen: Andrasev Nadja (Fotó: Pósalaki Anett | Forrás: MOME Anim facebook)

Az Animafest Zagreb diákfilmes versenyprogram zsűrijének véleménye szerint a MOME Anim "nyitott a legfrissebb médiatechnológiák, eredmények és újítások alkalmazására, aminek köszönhetően a fiatal animációs alkotók lehetőséget kapnak ismereteik és képességeik tökéletesítésére. Ugyanakkor művészeti iskolaként egyértelműen és sikeresen támogatja a kreatív animációt, azt a művészi stílust, mellyel a kelet-európai film tradicionálisan a legnagyobb animációs sikereit éri el. Legyen szó akár az expresszionista és az avantgarde hagyományokról vagy animációs dokumentumfilmekről, akár játékos formalizmusról vagy narratív perfekcionizmusról, az idei év diákfilmes versenyében a MOME-ról érkezett animációs alkotások egységesen kiemelkedő minőséggel bírnak. A fesztiválra nevezett MOME Anim filmek magas szintű technikai kivitelezésükkel, intellektuális töltetükkel, vizuális gazdagságukkal, költői víziójukkal a különböző animációs technikák alkalmazásának kiemelkedő megnyilvánulásai."

A MOME animációs tanszékének odaítélt díjat az egyetem részéről Fábics Natália tanszékvezető-helyettes és Bánóczki Tibor, az animáció MA képzés vezetője vette át.

animafest_mome_2016.jpg

Bánóczki Tibor, Fábics Natália (Fotó: Pósalaki Anett | Forrás: MOME Anim facebook)

A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Tevékenysége magában foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység, a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának. A legnagyobb nemzetközi sikereket Bucsi Réka diplomafilmje, a Symphony no. 42 érte el, mely felkerült a 2015-ös Oscar-gála tízes shortlistjére animációs rövidfilm kategóriában, de szintén nagy nemzetközi sikereket tudhat magáénak például Vácz Péter több mint 150 díjjal jutalmazott diplomamunkája, a Nyuszi és őz vagy Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori francia-magyar koprodukcióban készült diplomafilmje, a Limbo Limbo Travel is.

Forrás: MOME Anim | MTI

süti beállítások módosítása