Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Román koprodukcióban készül Turai Balázs új filmje

2020. május 26. - Herczeg Zsófi

Szuper hírek érkeztek Romániából: Turai Balázs új projektjét, az Amok című pszicho-komédiát a Román Filmközpont (CNC – Centrul Național al Cinematografiei) 130 ezer lejjel, vagyis közel 9,5 millió forinttal támogatja. A 13 percesre tervezett Amok főszereplője Karesz, akit régóta kísért egy kerti törpe, aki elvette a gyerekkorát, megölte a barátnőjét és ha Karesznek nem sikerül kigyógyítania magát, újra gyilkolni fog. 

Az Amok megnyerte a 2019-es Friss Hús pitchfórumát, a Filmjus pályázatán 200 ezer forintot kapott fejlesztésre, szerepelt már a CEE Animációs Fórumon is, ősszel pedig négy hónapot a viborgi artist residency programban fejlesztette a rendező. Hazai gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, a román támogatással pedig külföldi koproducert is szereztek, méghozzá az Anim'est fesztiváligazgatóját, Mihai Mitricăt. A román pályázó a Safe Frame nevű VFX és animációs gyártócég volt, ahol többek közt az Edvard Munch Sikoly című festményét és a Pink Floyd The Great Gig in the Sky című dalát ötvöző zseniális Scream is készült Sebastian Cosor rendezésében

Turai Balázs legutóbbi kisfilmje, a pimaszul társadalomkritikus, posztapokaliptikus Róma bukása a horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában jött létre. Balázs volt a társforgatókönyvírója a Kovásznai György ötlete alapján készült Candide sorozatnak (mely online is megtekinthető), és többek közt az ő nevéhez fűződik az aktuálpolitikai témákat abszurd  módon boncolgató Oligarchia című websorozat is, de a Hungarophilia nevű projekt társalkotója is volt, melyben a magyar nemzeti kincseket értelmezték újra. 

turai_balazs_x_amok_2.png

Turai Balázs: Amok

Itthon több mint egy évig állt a rövidfilmes és sorozatos pályázati rendszer a Médiatanács átalakulása miatt, mely végül a Nemzeti Filmintézet tevékenységi körébe olvadt. Az NFI által létrehozott új támogatási rendszer februárban nyílt meg, melyre animációs rövid- és sorozatterveket is vártak. Számos fiatal animációs alkotó nyújtott be pályázatot új kisfilmjére, többek közt Buda Flóra Anna, Vácz Péter és Turai Balázs is, és sajnos hiába vannak olyan nemzetközileg elismert produkcióik, mint az Entropia, a Nyuszi és Őz vagy a Róma bukása, már az NFI pályázatának első fordulójában kiestek. A nyerteseket júniusban hozzák nyilvánosságra, de valószínűleg most is a sorozatepizódok fognak dominálni az egyedi filmekkel szemben, akárcsak korábban a Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula-pályázatán.

A három alkotóban közös, hogy új projektjük magyar producere Osváth Gábor, a Filmfabriq és a Boddah alapítója, mely utóbbinál készült többek közt Bucsi Réka LOVE, valamint Tóth Luca Superbia és a Lidérc úr című animációja, mindegyik koprodukcióban (a LOVE és a Lidérc úr francia, a Superbia pedig szlovák és cseh koprodukcióban). A külföldi támogatás bevonása a hazai filmgyártásba az utóbbi időben egyre gyakoribb, hiszen így nemcsak a büdzsét tudják növelni, hanem több ember érdeke, hogy a film minél sikeresebb legyen. Ezért is külön öröm számunkra, hogy Turai Balázs Amok című új projektjét támogatta a Román Filmközpont.

süti beállítások módosítása