Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hárshegyi Vivien és Buda Flóra Anna animációit Emile Awards-ra jelölték

2024. augusztus 16. - dotandline

A 2017-ben először kiosztott Európai Animációs Díjak (European Animation Awards, más néven Emile Awards) hatéves szünet után feléled és újra ünnepli az európai animációs ipar sokszínűségét. A díj elnevezése tisztelgés az animáció úttörői előtt, Émile Reynaud és Émile Cohl előtt. Az idei jelöltek közt két magyar animáció van, ráadásul mindkettőt több kategóriában jelölték.

emile_awards.jpg

Felhők felett, 27

Hárshegyi Vivien MOME Anim mesterszakos diplomafilmjét, a Felhők felett című animációt három kategóriában jelölték: legjobb háttér és karakterek, legjobb animáció, illetve legjobb rövidfilm kategóriában. 

Felhők felett egy szerelmi történet: miután a lány újra szerelmes lesz, rettegéssel tölti el az érzés, ezért elmenekül a helyzet elől, miközben örvényként ragadják magukkal régi emlékei. Képzeletében újraéli az első szerelem keserveit és válaszúthoz érkezik: képes lesz-e újra bízni az ismeretlenben?

A film megjárta a világ legmenőbb filmfesztiváljait, versenyzett Annecy-ban, a zágrábi Animafesten, Ottawában, az észt PÖFF Shortson, a svájci Animatou fesztiválon, a Manchester Animációs Fesztiválon, a szlovén Animatekán, a cseh Anifilmen, a Párizsi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (PIAFF), a Primanimán (PrimaSound-díj) és a Friss Hús Budapest programjában is.

felhok_felett_2_1.jpg

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Buda Flóra Anna 27 című filmje két kategóriában kapott jelölést: a legjobb animáció és a legjobb rövidfilm versenyben. A film főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

27 világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol egyből elnyerte a rövidfilmes Arany Pálmát, majd az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a rövidfilmes Kristály-díjat, a többi történelem.

Az Emile Awards díjátadóját 2024. szeptember 23-án, hétfőn tartják az AnimaSyros Nemzetközi Animációs Fesztiválon, Görögországban. A jelöltek teljes listája az Emile Awards oldalán olvasható. 

süti beállítások módosítása