Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Fiatal magyar alkotók munkái a zágrábi Animafest-en

2019. március 14. - Herczeg Zsófi

Június 3. és 8. között rendezik meg a zágrábi Animafest-et, melyre 86 országból több mint 1800 nevezés érkezett. A fesztivál szervezői nyilvánosságra hozták a rövidfilmes versenyprogramot: 46 film szerepel a rövidfilmes mezőnyben, 47 animáció a diákmunkák között, a horvát versenyben pedig 20 alkotás látható.

A 113 versenyfilm között három magyar animáció: a diákfilmek versenyébe került Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje, valamint Debreczeni Zsuzsanna Vannak problémáim című METU diplomamunkája. A rövidfilmes, valamint a horvát alkotásoknak szóló versenybe is beválogatták Turai Balázs horvát-magyar koprodukcióban készült Róma bukása című animációját.

turai_balazs_x_roma_bukasa_01.jpg

Turai Balázs: Róma bukása

Az Entropia Buda Flóra Anna MOME Anim diplomafilmjeként készült 2018-ban és az idei Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában kezdte meg nemzetközi fesztiválkörútját, ahol el is nyerte az LMBTQ témájú alkotásokat díjazó Teddy-díjat. A tízperces Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik és amelyet ők éltetnek, de egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Az Entrópia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. Flóra korábban mesélt az Entropia elkészültéről, a beszélgetés itt olvasható.

Debreczeni Zsuzsanna a MOME animáció alapszakán tanult, majd a METU animáció mesterszakán folytatta tanulmányait, ott készítette Vannak problémáim című diplomafilmjét. A hatperces kisanimáció a rossz emberi kapcsolatokról és a frusztráló környezetről szól a rendező saját élményei alapján. A múltban és jelenben játszódó részekben felbukkanó érzelmeket a főszereplő szemén keresztül, metaforákban elmesélve ismerjük meg. A túl magas elvárásoktól lebénulva a főhős képtelen megszabadulni a mérgező gondolataitól és a demotiváló körülményekből. 

A horvát Adriatic Animation és a magyar Boddah koprodukciójában készült Turai Balázs 22 perces antiutópikus flmje, a Róma bukása. A pimasz módon társadalomkritikus alkotásban egy posztapokaliptikus paradicsomban vergődik az atomtámadást túlélő Rádium család. A Búra mesterséges édenkertjében élik mindennapjaikat: a gyerekek játszanak, anyu főz, apu a határra jár mutánsokat lőni. Amikor a kisfiú apjával tart a mutánsvadászatra, furcsa vágy fogja el a Külvilág felderítésére, ezért éjszaka a hugával együtt kiszökik a Búrából. A tesók először az elrákosodott kivándorló Árpi Bácsival randiznak, utána szembekerülnek a gonosz mutánsokkal is.

A zágrábi Animafest-et 1972-ben rendezték meg először és egészen 2005-ig biennálé volt. A fesztivál rövidfilmes nagydíja Oscar-kvalifikáló, ezen kívül az Európai Animációs Díjra, az Emile Award-ra is egyenes jelölhetőséget jelent. Az Animafest díjai pénzjutalommal is járnak, a legjobb rövidfilm 2500 euró, a legjobb diákfilm és a legjobb horvát alkotás 1000 euró pénzdíjat kapnak.

süti beállítások módosítása