Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs rövidfilm- és sorozatterveket vár az NFI

2020. március 03. - dotandline

Március 17-ig televíziós bemutatásra készülő dokumentum-, ismeretterjesztő- és animáció filmes pályázatokat vár a Nemzeti Filmintézet.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) februárban kiírta a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A  Médiatanács pályázatainak 2019-es leállása után több mint egy évvel a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért a januártól működő NFI lett a felelős, így a televíziós támogatásoké is. Az NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból. A Médiatanács legutóbb 2019. januárjában és áprilisában hozott döntést animációs pályázatok támogatásáról, mivel a Médiatanács 2018-ra elfogadott támogatási terve értelmében egyes pályázatok szakaszai átnyúltak 2019-re. 

A Filmintézet moziforgalmazásra szánt alkotásokról döntő testülete, a Filmszakmai Döntőbizottság mellett létrejött a Televíziós Döntőbizottság, amely a beérkező televíziós pályázatok közül fogja kiválasztani azokat a színvonalas, a nézők számára különleges élményt nyújtó filmterveket, amelyeket az NFI támogatásával készíthetnek el az alkotók. A Televíziós Döntőbizottság elnöke Káel Csaba kormánybiztos, tagja Ternovszky Béla, a Macskafogó rendezője dr. Kollarik Tamás filmes szakember, Tóth István Zoltán kommunikációs és televíziós szakember és Benkő Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, dramaturg, továbbá Bellavics István helyettes tag, az Országház Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság vezetője.

a_kockasfulu_nyul_x_robotnyul_04.jpg

Bakos Barbara: A kockásfülű nyúl - Robotnyúl

Az NFI a korábbi pályázati rendszer (Mecenatúra Program) alapjaira építve elsőként a dokumentum-, az ismeretterjesztő- és az animációfilmes pályázati eljárásokat hirdette meg. A Televíziós Döntőbizottság értékes dokumentumtartalmak, a természet sokszínűségét, a tudományos eredményeket, kulturális örökséget bemutató informatív ismeretterjesztő filmek és gyermekeknek szóló, valamint szerzői animációs filmek terveit várja.

Az NFI oldalán található információk alapján az alábbi animációs filmtervek nyújthatók be: legfeljebb 25 perc hosszúságú, gyermekeknek szóló önálló animációs filmalkotások, vagy gyermekeknek szóló animációs filmsorozatok egyes epizódjai (epizódonként maximum 15 perc hosszúságban), vagy legfeljebb 25 perc hosszúságú egyedi, szerzői animációs filmalkotások. Vagyis ez lényegében a korábbi Macskássy Gyula-pályázatnak felel meg, igaz, ott nem volt kikötés, hogy csak gyerekeknek szóló animációs sorozatterveket lehet benyújtani, így készülhetett el a felnőtt közönséget célzó Candide széria is.

Az elsőként meghirdetett három pályázati kategóriában két fordulóban összesen 700 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre. A későbbiekben sor kerül majd tévéfilmek, kisjátékfilmek, történelmi dokumentumfilmek, animációs sorozatok és online tartalmak támogatására is. Újdonság lesz a televíziós támogatási rendszerben a televíziós sorozatok gyártására és előkészítésére (forgatókönyv-, filmterv-fejlesztés) kiírt pályázati lehetőség, melynek keretösszege 2020-ban 3 milliárd forint.

A Nemzeti Filmintézet online pályázati felületén 2020. február 17-től március 17-ig lehetséges a dokumentum-, ismeretterjesztő- és animáció filmes pályázatok benyújtása. Az animációs pályázat részletei az NFI oldalán találhatók.

süti beállítások módosítása