Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Horesnyi Máté kapta a Dargay-díjat

2022. szeptember 19. - dotandline

Szeptember 9. és 18. között tartották a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, melyen Horesnyi Máté, METU alumni kapta a Dargay Attila-díjat, Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim diplomafilmje a CineNewWave legjobbja lett, Rófusz Ferencet pedig életműdíjjal tüntették ki.

18. CineFesten ismét öt fiatal alkotót jelöltek Dargay-díjra, melyet nem konkrét film, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek adnak oda, aki Dargay Attila szellemében alkot, és amellyel 500 ezer forint pénzjutalom is jár. Az öttagú zsűri ismét a korábbi nevekből állt: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Kiss Melinda animációs tervezőművész, a METU Animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora, a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME rektora, valamint az Oscar-jelölt M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője.

horesnyi_mate_x_cinefest.jpg

Horesnyi Máté a Dargay Attila-díjjal a CineFesten (Forrás: CineFest)

Az idei Dargay Attila-díjat és az azzal járó 500 ezer forintot a METU alumnija, Horesnyi Máté kapta. Máté (1995) a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapképzésén diplomázott 2018-ban, itt készítette a Jacques ámokfutása, avagy hogyan veszítsük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című filmjét, mellyel elnyerte a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat a Primanimán.

2021-ben fejezte be a METU animáció mesterszakát, diplomamunkája a Hazai Attila novelláit adaptáló A kisebbik rossz, mely többek közt a zágrábi Animafesten, a spanyol Mecal Prón, a portugál Monstrán és Cinanimán és a chilei Chilemonos fesztiválon szerepelt, a Párizsi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (PIAFF) elnyerte a Prix de la Contre-écriture elismerést, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon pedig a magyar filmkritikusok különdíját. Máté a figuratervezője Csáki László gyártás alatt lévő Kék Pelikan című dokuanimációjának. Máté imádja az analóg fotózást, képeit itt lehet böngészni.

A Dargay Attila-díjat 2017-ben Jurik Kristóf (Kuflik-széria), 2018-ban Bucsi Réka (LOVE, Solar Walk), 2019-ben Hegyi Olivér (Take Me Please), 2021-ben Darabos Éva (Pá, kis panelom!) nyerte, így idén először kapta olyan alkotó, aki nem a MOME-n végzett.

A fiatal magyar alkotók kisfilmjeit bemutató CineNewWave kategóriában versenyzett Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim diplomafilmje, mely elnyerte a kategória 500 ezer forinttal járó fődíját. A Nyugvó köd című alkotása egy kísérleti jellegű animációs film, mely egy fiktív, félreeső szanatóriumban játszódik a lenyugvó nap utolsó pillanataiban. A film asszociatív képek sorozatán keresztül mutatja be egy emlék újraélésének és annak felbomlásának folyamatát, a rajzi animációs eszközök és digitális effektusok segítségével.

fabian_nikolett_x_cinefest.jpg

Fábián Nikolett a CineNewWave-díjjal a CineFesten (Forrás: CineFest)

A sok évtizedes kiemelkedő munkásságáért a 18. CineFest záróünnepségén tüntették ki az Oscar-díjas Rófusz Ferencet. A légy volt az első magyar film, amely Oscar-díjat kapott, Rófusz Ferenc rendező pedig akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Magyar Szent István-rendigAz 1981-es Miskolci Filmfesztiválon maga a rendező döntött A légy nevezésének visszavonásáról, hogy kollégáinak ne egy Oscar-díjas filmmel kelljen megmérkőzniük. A fesztiváltól akkor rendhagyó fair play-díjat kapott – most pedig Rófusz Ferenc a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjának kitüntetettje. Az életműdíjról itt írtunk korábban.

rofusz_ferenc_x_cinefest.jpg

Rófusz Ferenc az életműdíjjal a CineFesten (Forrás: CineFest)

süti beállítások módosítása