Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Három animációs alkotót jelöltek a 2024-es Dargay Attila-díjra

2024. augusztus 15. - dotandline

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2017 óta. A pályázatra 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezhettek. A 100 ezer forinttal járó díjat nem konkrét film, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendező kapja.

A zsűri tagjai idén is Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Henrik Irén, Kiss Melinda animációs tervezőművész és a METU Animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora és a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME volt rektora, valamint az Oscar-jelölt M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora voltak. A zsűri három alkotót jelölt a díjra: Bartis Bálintot, Palotás Adélt és Tudisco Julit.

dargay_jeloltek_2024.jpg

Bartis Bálint (1998) erdélyi animátor és grafikus. A Partiumi Keresztény Egyetemen szerezett alapdiplomát grafikai tervezésből. A képzés alatt két félévet tanult az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetében. 2022-ben szerzett animáció mesterszakos diplomát a Budapesti Metropolitan Egyetemen, diplomafilmje a A paraszt és az uborkák című Lev Tolsztoj animáció. Bálint instagramját itt lehet csekkolni.

bartis_balint_x_a_paraszt_es_az_uborkak.jpg

Bartis Bálint és egy jelenetkép A paraszt és az uborkák című filmjéből

Palotás Adél (2001) 2022-ben végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs alapképzésén. LIGHTS című diplomafilmje számos fesztiválon szerepelt, többek között a Friss Hús Budapesten, a Primanimán, a Cinemirán, a horvát Student International Film Festival programjában, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon elnyerte a legjobb diákfilm díját, a szolnoki Alexandre Trauner Art Filmfesztiválon pedig harmadik lett. Emellett képregényeken, merch-designokon és animációkon dolgozik kisebb cégeknek és YouTubereknek, valamint saját projektjei is vannak. Adél instagramját itt lehet csekkolni.

palotas_adel_x_lights.jpg

Palotás Adél és jelenetkép a Lights című filmjéből

Tudisco Júlia (1995) magyar-olasz származású animációs filmrendező, illusztrátor. 2023-ban végzett a MOME animáció mesterszakán A madár gyermekei című kisfilmjével, mely jelenleg fesztiválozik (legközelebb Szarajevóban lehet látni). Korábban egy évet Lisszabonban tanult Cinema and Media Arts szakon az ott szerzett tapasztalatok és élmények érvényesülnek Szirének című kisfilmjében. Társrendezője volt az Ó, harmatcsepp! című Casanova-történetnek a budapesti legendák sorozatban. Mindkét film beutazta a világot, számos fesztiválon jól szerepelt. Harmadik kisfilmje a Baby Steps, melyben az anyaság mibenlétét kutatja. Munkáit egybefűzi sajátos látványvilága, és a komplex élethelyzeteket és érzelmi állapotokat bemutató témaválasztásai, melyeket könnyed, gyermeki stílusban tesz fogyaszthatóvá. Juli Instagram oldalát itt lehet böngészni.

tudisco_julia_x_a_madar_gyermekei.jpg

Tudisco Juli és jelenetkép A madár gyermekei című animációjából

A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó,  ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. A díjat szeptember 14-én,  a fesztivál díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.

Forrás: Cinefest

süti beállítások módosítása