Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Darabos Éva duplázott a CineFesten

2021. szeptember 19. - dotandline

Szeptember 10. és 18. között tartották a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, melynek szombati záróünnepségén Darabos Éva MOME Anim alumnit kétszer is díjazták.

A fiatal magyar alkotók kisfilmjeit bemutató CineNewWave kategóriában versenyzett Darabos Éva Pá, kis panelom! című MOME Anim diplomafilmje, mely elnyerte a kategória 500 ezer forinttal járó fődíját. A zsűri indoklása szerint a film "egy evidenciának hitt hely és a mindennapi tapasztalatok sajátos, szemet felnyitó olvasata. A rendező szürreális karaktereken keresztül mutatja meg annak a helynek a szívmelengető árnyalatait, amit épp elhagyni készül." 

Idén is kiosztották a magyar animáció ifjú tehetségei számára létrehozott Dargay Attila-díjat, melyet szintén Darabos Éva nyert. A zsűri szerint "Darabos Éva bájos, ötletes, néha szürreális filmjein látszik, hogy alkotója rendkívüli fantáziával bír. Biztos kézzel kezd filmjei megvalósításához és az eredmény mindig egy egyedi látásmódú alkotás."

pa_kis_panelom_01.png

Darabos Éva: Pá, kis panelom!

Darabos Éva Pá, kis panelom! című 2D digitális animációja egy humorral fűszerezett kisfilm az otthon elhagyásáról. A főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie szeretett otthonából, egy panellakásból, a felkavaró hír hallatára pedig elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik, melynek becsapódása elindít egy szürreális körképet a hamarosan múlttá váló telepi életről.

A film itthon legutóbb a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb rövidfilm és a Magyar Filmkritikusok díját kapta (mindkettőt megosztva), külföldön az uruguayi Filmiskolák Nemzetközi Fesztiválja (Festival Internacional de Escuelas de Cine) versenyében lett a legjobb animáció, a lengyel Animator fesztiválon a legjobb diákfilmnek választották, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animáció Fesztiválon pedig a legjobb dizájn díját nyerte.

Forrás: CineFest

süti beállítások módosítása