Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bucsi Réka kapta a Dargay Attila-díjat

2018. szeptember 22. - Herczeg Zsófi

Szombat este volt a 15. Jameson CineFest díjátadója Miskolcon, ahol a megújult Dargay Attila-díjat másodszorra vehette át fiatal magyar alkotó. Idén hat női rendezőt jelöltek a díjra, akik közül Bucsi Rékát választotta a háromtagú zsűri.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál animációs fődíja 2010 óta viseli a legendás rajzfilmrendező, Dargay Attila nevét. Egészen tavalyig a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt animációs film kaphatta meg a Dargay Attila-díjat, 2017-től azonban a szervezők változtattak a szabályokon és azóta nincs önálló animációs versenyprogram. A megújult Dargay Attila-díjat 2017-től a legígéretesebb 30 év alatti magyar tehetségnek ítéli oda a háromtagú zsűri: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza animációs rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A díjjal 1 millió forintos pénzjutalom is jár, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. 2018-ban a Dargay Attila-díjra hat női alkotó volt esélyesBucsi Réka, Ember Barbara, Molnár Eszter, Szucher Ágnes, Varga Tímea Laura és Xeu You You, akik közül végül Bucsi Rékát választotta a zsűri. 2017-ben Jurik Kristóf, a Kuflik rendezője kapta az elismerést.

bucsi_reka_x_jameson_cinefest_2018.jpg

Bucsi Réka és Henrik Irén a 15. Jameson CineFest díjátadóján (Forrás: Jameson CineFest)

Bucsi Réka (1988) alapszakos és mesterszakos tanulmányait is a MOME animáció szakán végezte. 2013-ban készült Symphony no. 42 című diplomafilmje shortlistes volt a 87. Oscar animációs rövidfilm kategóriájában. 2013 és 2014 között az Animation Sans Frontiers (ASF), majd a dániai Open Workshop animációs programjában vett részt, illetve meghívast kapott a bécsi Q21 művészeti rezidens programba. Első függetlenfilmje, a francia-magyar koprodukcióban készült LOVE 2017-ben jelölést kapott az Európai Filmdíjra, valamint rákerült a 2018-as César Award shortlistjére is. Solar Walk című legújabb filmjének eredeti verziója egy 50 perces animáció, melyet a dán Aarhus Jazz Orchestra nevű zenekar koncertjének hátterében vetítenek, ebből készült egy fesztiváloztatásra szánt vágat. A 20 perces alkotás Réka két korábbi filmjéhez (Syphony no. 42, LOVE) hasonlóan szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot. A Solar Walk-ot világpremierje óta több, mint 50 fesztiválon vetítették, elnyerte az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birmingham-i Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, a szerb ANIMANIMA Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját, az olasz Lago Filmfesztivál és a mexikói Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál különdíjjal jutalmazta, a svájci Fantoche zsűrije pedig a legjobb hangnak járó elismeréssel díjazta Bucsi Réka állandó hangdizájnerét, Lukács Pétert.

via Jameson CineFest

süti beállítások módosítása