Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

"Örök gyerekek maradhatunk és átadhatjuk ezt a világnézetet" – Jurik Kristóf nyerte a Dargay Attila-díjat

2017. szeptember 17. - Herczeg Zsófi

"Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni." – olvasható a Jameson Cinefest oldalán az idei Dargay Attila-díj nyerteséről, Jurik Kristófról.  

jurik_kristof_kuflik_22.jpg

Jurik Kristóf (Forrás: KEDD Stúdió)

A megújult Dargay Attila-díjat az idei évtől kezdve a legígéretesebb fiatal magyar animációs filmes kapja, az NMHH által felajánlott 1 millió forintos díjról pedig Henrik Irén, Dargay Attila özvegye, Fülöp József, a MOME rektora és M Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora döntöttek. A háromtagú zsűri hat döntős közül – Bakos Barbara, Bogyó Péter, Felvidéki Miklós, Hegyi Olivér, Jurik Kristóf és Varga Petra – választotta ki végül Jurik Kristófot, ami nem is olyan meglepő, hiszen hatuk közül valóban az ő munkássága áll legközelebb Dargay szellemiségéhez a gyerekeknek szóló animációk tekintetében.

A elismerésről rögtön meg is kérdeztük Kristófot: "Nagyon örülök a díjnak, mert Dargay Attilához hasonlóan én is a gyerekközönség örömét tartom a legfontosabbnak és olyan rajzfilmeket szeretnék készíteni, amelyek ezzel a céllal jönnek létre. A gyerekek játékos, őszinte és tiszta világnézete egy nehezen megfogható, varázslatos világ, amely furcsa módon felnőttként sok mindenkiből kikopik. Így, hogy ezzel foglalkozhatok és olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akikben megmaradt ez a 'gyermeki én', örök gyerekek maradhatunk és átadhatjuk ezt a világnézetet, mosolyt csalhatunk sokak arcára és ráadásul mindezt szakmailag is elismerik."

egy_kupac_kufli_7.jpg

Jurik Kristóf: Egy kupac kufli

Jurik Kristóf 1990-ben született Budapesten és már tinédzser korában is animációt tanult a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában (Svindli, Világhírű Miklós). 2011-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán, 2013-ban pedig Zothmund című rövidfilmjével a mesterképzésén, valamint részt vett az Essemble, illetve az Animation Sans Frontiérs (ASF) európai animációs oktatási programjában. Animált klipet a MOME Kortárs gyerekversek és -dalok első szériájában a Misztrál együttesnek (Béka tangó), Tóth Lucával közösen készített fanyar humorú stop motion kisfilmet a Fánkról és a Kuglófról (Mézes-mázas), az egyetem óta pedig a KEDD Animációs Stúdióban dolgozik tervezőként és rendezőként. A Médiatanács blogján olvasható mottója: "Az animáció a világ egyik legjobb dolga, mert bármilyen világot megteremthetünk!"

Ezt a vonalat követi az augusztusban mozikba került Egy kupac kufli is, mely Dániel András azonos című mesekönyv-sorozatát adaptálta először animációs sorozatra, majd egészestés filmre. A bohókás sorozat első két részét (melyek már online is megtekinthetők) Pálfi Szabolcs rendezte, Kristóf pedig a story board-ot, a karakterterveket, háttereket és a layoutot készítette, a sorozat többi részében viszont előlépett rendezővé is.

A Médiatanács blogján olvasható egy interjú a Kuflik-sorozat gyártásvezetőjével, Molnár Ágnessel és Jurik Kristóffal, melyben arról is mesél, milyen volt a Kuflikat rendezni: "Az egész produkció legkisebb területein is döntéseket kell hozni. Ez lehet akár egy geg, akár egy történetábrázolási kérdés, illetve a megvalósítást összhangba hozni a gyártási lehetőségekkel, figyelembe véve a saját korlátainkat. Irányítani kell a stábot, instruálni az animátorokat, megteremteni az összhangot, hogy egészben jól működjön az anyag. Persze onnantól kezdve, hogy a kuflik életre keltek, ez már nem olyan nehéz feladat, mert szinte "megmondják ők maguk", melyik jelenetben hogyan viselkedjenek." M. Tóth Géza, a Kufli-sorozat producere és társrendezője pedig mindig segít abban, hogy a megfelelő irányba terelje szakmailag és műfajilag is az alkotókat, különösen Kristófot mint rendező. 

Az Egy kupac kufli pedig valóban nagyon vicces, bolondos és szórakoztató lett, és még felnőtt fejjel is nagyon jókat lehetett rajta nevetni köszönhetően annak, hogy az alkotók nem voltak restek áthallásos poénokkal is teleszórni a történetet, így nem csoda, hogy a hazai kritikusok is nagyon pozitívan fogadták.

egy_kupac_kufli_8.jpg

Jurik Kristóf: Egy kupac kufli

Zárásként egy mindenkori kedvencünket nézzétek meg, a Zothmundot, amiben Kristóf nagyszerűen találta el a játékos gyermeki fantázia és az animáció sajátos kapcsolatát. A hétperces filmben egy antropomorfizált cápabúvár napi rutinját követjük nyomon, aki különböző akcióhelyzetekbe keveredik, miközben egy cápa üldözi. 

süti beállítások módosítása