Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ivády Tamás kapta a Dargay Attila-díjat

2023. szeptember 11. - dotandline

Szeptember 1. és 9. között rendezték meg a 19. CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol kiosztották a Dargay Attila-díjat is, melyet a magyar animáció ifjú tehetségének ítélnek oda. A díj nem konkrét filmért, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek adják.

A zsűri tagjai idén is Henrik Irén, Dargay Attila alkotótársa és özvegye, Fülöp József, a MOME rektora, Kiss Melinda, a METU Animáció és Media Design Tanszékének vezetője, M. Tóth Géza Oscar-jelölt animációs rendező, a Kedd Stúdió vezetője és Orosz Anna Ida filmtörténész, a Filmarchívum munkatársa voltak.

ivady_tamas_x_dargay.jpg

Ivády Tamás, részlet az Örökrész című filmből 

A hatodszorra kiosztott Dargay-díjat Ivády Tamás kapta. Tamás a MOME animáció alapszakán végzett, ahol készített cicás függönyfilmet a Budapest Filmnek, a szúnyogzümmögés okozta idegességet tombolta ki a Nyári éjszakákban, Meg akarlak tartani - Ady Endre & a szfinx esete címmel budapesti legendát rendezett Ady Endréről, és dolgozott többek közt a CUB animációs stúdió Ahány király, annyi mese és Átjáró Másvárosba című sorozatain.

Mesterszakos tanulmányait szintén a MOME Animon végezte, ahol idén diplomázott Örökrész című kisfilmjével. A film főszereplője egy fiatal nő, akinek meghal a nagymamája. Felmenve a nagyi lakására a nő felidézi korábbi emlékeit, melyben megismerhetjük a közöttük lévő viszonyt: mit jelentett számára a nagymama, az idő során hogyan cserélődtek fel közöttük a szerepek, és emléke hogyan maradt fenn a halála után.

Az Örökrészt az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon vetítették, legközelebb a Primanimán láthatjuk októberben. Ezen kívül programjába válogatta még a Berlini Animációs Fesztivál, a Londoni Nemzetközi Animáció Fesztivál és a görög Chaniartoon is. 

A Dargay Attila-díjat 2022-ben Horesnyi Máté (Jacques ámokfutása, A kisebbik rossz) kapta, aki az első olyan alkotó a nyertesek között, aki nem a MOME-n végzett. 2021-ben Darabos Éva (Pá, kis panelom!), 2019-ben Hegyi Olivér (Take Me Please, A szív kertje), 2018-ban Bucsi Réka (Symphony no 42., LOVE, Solar Walk), 2017-ben pedig Jurik Kristóf (Kuflik-széria) nyerte a díjat.

süti beállítások módosítása