Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mit csinál egy animációs karanténban? – Tóth Luca

2020. május 16. - Herczeg Zsófi

Az animációsok hétköznapjait kevésbé borította fel a koronavírus, mint az élőszereplős filmekkel foglalkozó alkotótársaikét, hiszen a távmunka mindennapos számukra. Így nekik inkább a szabadidejük változott, közös kávézás, mozizás vagy bármilyen kültéri szórakozás helyett otthon vannak, kreatív ötletekkel ütik el az időt, vagy éppen még többet dolgoznak. A karanténos mindennapokról faggattuk már a hazai gif-herceget, Klement Csabát, a Kuflik direktorát, Jurik Kristófot, a felejthetetlen Nyuszi és Őz rendezőjét, Vácz Pétert, a szédületes Limbo-Limbo Travel társalkotóját, Kreif Zsuzsannát, most pedig a mesés kacajáról is ismert Tóth Lucát kérdezzük hogyan tölti az idejét.

Tóth Luca már a Royal Collage of Art-on készült diplomafilmjével, A kíváncsiság korával felhívta magára a szakma figyelmét, de az igazán átütő siker az első függetlenfilmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és egyben társadalomkritikus Superbiával jött, mely egyből a Kritikusok hetén debütált Cannes-ban. A sikeres fesztiválkörút után Luca második kisfilmje, a Lidérc úr szintén egy A-listás fesztiválon, a Berlinálén mutatkozott be, azóta pedig a díjlajstromában Oscar-kvalifikáló elismerés is szerepel. Luca most pihen, a Francia Intézetnek készített promó után jött az önkéntes karantén, elindította a Színtiszta Stresszoldó színezős projektet, és nekiállt hímezni. Az instagramját látva el sem hisszük, hogy csak pár hete kezdte. 

toth_luca_maszkban.jpg

Tóth Luca, a maszk és a fejhallgató (Fotó: Tóth Luca)

Rád és a munkádra hogy hatott a járványhelyzet?

Munkám épp nem volt, de a karantén belső hatásait nyilván én is érzékelem. Tudatosan igyekszem lekötni magam, ritmust adni a napjaimnak, hogy megőrizzem a lelki egyensúlyt.

Van új projekt, amin dolgozol?

Nincs semmi komoly. Egy újabb film elkészítésének gondolata egyenlőre nem indít be. Általában sokáig tart egy nagyobb munka befejezése után mire kedvem szottyan új fába vágni a fejszémet.

Szinte rögtön a járvány elején elindítottad a Színtiszta Stresszoldót, ahova bárki küldhet színeznivaló képet. Hogy jött az ötlete és kik vannak eddig benne?

A színezés a repetitív, szöszölős mivolta miatt egy szorongásoldó elfoglaltság. Magamon is észrevettem, hogy lenyugtat, ha hosszasan elbíbelődöm egy-egy rajzom készítésével, innen jött az ötlet. Többnyire animációsok küldtek rajzokat, végzett rendezők és diákok egyaránt, de sokféle más háttérrel rendelkező alkotó is felajánlott saját munkát. Volt köztük illusztrációs, festő, bábtervező, grafikus, zine-szter és képzőművész. De nem szívesen emelnék ki egy-két húzónevet, mert mindenkinek egyaránt nagyon hálás vagyok, hogy hozzájárultak ehhez a projekthez.

toth_luca_himzese.jpg

Tóth Luca ilyen csodaszép punch needle technikájú képeket készít mostanában  (Fotó: Tóth Luca)

Klement Csaba egy jó ideje már nemcsak gifeket készít, hanem elkezdett többek közt kerámiadínókat is gyártani. Instagramon láthattuk, hogy te hímezni kezdtél el a karanténban. Egy animációsnak a 2D után szüksége van a kézzel fogható művészetre és alkotási folyamatra? Várhatunk tőled esetleg stop motion animációt ezek után?

Na, stop motion-t az biztos, hogy nem fogok csinálni, azt inkább meghagyom a profiknak. Én azon alkotók közé tartozom, akik félnek a valós térben történő fényeléstől. Az viszont való igaz, hogy jól esik ez a kreatívhobbiskodás, ez is olyan mint a színezés, leköt ez az aprólékos folyamat.

Ajánlj pár dolgot (filmet, könyvet, játékot, stb.), amivel hasznosan tölthetjük a karantént.

Ajánlom a Drawful nevű játékot, amit akár szkájpon haverokkal is ki lehet próbálni. Hasonló, mint a Dixit, csak ebben az esetben a résztvevők rajzolják a feladványokat.

süti beállítások módosítása