Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mit csinál egy animációs karanténban? – Jurik Kristóf

2020. május 07. - Herczeg Zsófi

Az animációsok hétköznapjait kevésbé borította fel a koronavírus, mint az élőszereplős filmekkel foglalkozó alkotótársaikét, hiszen a távmunka mindennapos számukra. Így nekik inkább a szabadidejük változott, közös kávézás, mozizás vagy bármilyen kültéri szórakozás helyett otthon vannak, kreatív ötletekkel ütik el az időt, vagy éppen még többet dolgoznak. Legutóbb a hazai gif-herceggel, Klement Csabával beszélgettünk, most pedig a Dargay Attila-díjas Jurik Kristófot kérdeztük mivel telnek a napjai.

A MOME animáció szakán végzett Jurik Kristóf már a szuperizgalmas és játékos Zothmund című diplomafilmjével kijelölte az útját a komiszan jófej gyerekfilmes tartalmak felé, úgyhogy a Kufli-sorozat nem is kaphatott volna jobb rendezőt. Kristóf most a mátyásföldi kertes házában tölti a karantént, ahol építkezéssel üti el az időt. De nem állt le a munka, a KEDD stúdiónál készítik a gyerekek nagy kedvencét, a Dániel András kufli-meséit adaptáló animációs sorozat harmadik évadát. A kisgyerekeseknek (is) jó hír, hogy az első kufli-film után nemsokára a második évadot is láthatjuk online.

jurik_kristof_kuflik_22.jpg

Jurik Kristóf (Forrás: KEDD)

Rád és a munkádra hogy hatott a járványhelyzet?

Szerencsére semmilyen negatívummal nem hatott a járvány. Eleinte féltem a home office-tól, mert idén hetedik éve dolgozom a KEDD-ben és a mindennapos bejárás erős rutint adott. A stúdióval minden kommunikációs csatornát kihasználunk, minden kedd reggel csoportos videómegbeszéléseket tartunk, úgyhogy azt mondhatom, minden stabil, a képernyőn legalábbis mindenki jól néz ki. A közös ebédelések és a bohóckodások azért hiányoznak. Viszont már annyira hozzászoktam az otthoni munkavégzéshez, hogy bejárni lesz furcsa, de csak az első reggel. :D

Mi van a Kufli-sorozattal? Az októberben bemutatott második film után van tervben harmadik évad?

A harmadik évad előkészítése nagyban pörög, még tavaly megterveztünk a gyártást Ágival és Gézával (Molnár Ágnes a KEDD gyártásvezetője, M. Tóth Géza a KEDD stúdió vezetője  a szerk.), a hatodik animatikot készítem. András (Dániel András, a kuflik megálmodója – a szerk.), a szerző sem volt rest és megírta, megrajzolta az új meséket, így egy elmélyült munkába tudtam fogni. Vezérhangként felveszem saját magam, rajzolom hozzá a dolgokat és teszem fel a 7 percre, ezért az otthoni egyedüllét kimondottan jól jött most. Gézával szoros konzultációkat követve csiszolódik ki egy-egy rész, illetve az új szereplők, props készítésében is részt vesz pár munkatárs, akikkel hatékony együttműködésben tudunk haladni.

mi_ujsag-kuflik_az_oszi_levelek_kozott.jpg

Mi újság, kuflik?

Mivel telik a karanténos szabadidőd?

Kertes házban lakom, mindig van mit csinálni, javítgatni, legutóbb nagyszüleim hagyatékaként egy kisebb téglaházat bontottam el, ez az én sportom. Nagyon jól kiegészíti a szellemi munkát a fizikai, tisztítja az elmét és hasznos is, levegőn vagy és mozogsz. Itt jelezném, 90 zsák sitt ingyen elvihető!

És hogy telne a kuflik élete karanténban?

Köszönöm a magas labdát, lecsapom. Mivel a kuflik leginkább a kupacukon lustálkodva szeretik eltölteni a napot, szerintem eleve egy karantén helyzetben élnek. Ráadásul egy háztartásban heten + a fatuskó és a mohamanyi, így minden közös kalandjuk a szabályoknak megfelelő, bár a rétlakókkal távolságtartóbbnak kellene lenniük. Ha bármi megbetegedés történne, felkeresnék Dr. Furcsát, aki a nevéből adódóan biztos találna valamilyen természetfeletti megoldást, amelynek abszurd, de mókás következménye lenne. Szóval a kuflik lazán megoldanának mindent, én nem féltem őket.

kuflik_lustalkodnak_01_b.png

Lustálkodnak a kuflik (Forrás: KEDD)

Ajánlj pár dolgot (filmet, könyvet, játékot, stb.), amivel hasznosan tölthetjük a karantént.

Konkrétumot nem ajánlanék, de azt igen, hogy mindenki egy kicsit merengjen el, mi az, amit évek óta halogat, vágyakozik rá és lépje meg, keresse a pozitív dolgokat ebben a helyzetben, maradjon reális, de szövögesse álmait és valósítsa meg. Nem tartom rossz dolognak, hogy a hétköznapi rohanás most lelassult, próbáljuk meg ebben meglelni az örömünket. A kuflik második évada tudtommal hamarosan felkerül a Youtube-ra, tőlük is el lehet lesni ezt a szemléletet!

süti beállítások módosítása