Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mit csinál egy animációs karanténban? – Kreif Zsuzsanna

2020. május 15. - Herczeg Zsófi

Az animációsok hétköznapjait kevésbé borította fel a koronavírus, mint az élőszereplős filmekkel foglalkozó alkotótársaikét, hiszen a távmunka mindennapos számukra. Így nekik inkább a szabadidejük változott, közös kávézás, mozizás vagy bármilyen kültéri szórakozás helyett otthon vannak, kreatív ötletekkel ütik el az időt, vagy éppen még többet dolgoznak. A karanténos mindennapokról faggattuk már a hazai gif-herceget, Klement Csabát, a Kuflik direktorát, Jurik Kristófot, a felejthetetlen Nyuszi és Őz rendezőjét, Vácz Pétert, most pedig Kreif Zsuzsannát, az egyik legegyedibb kortárs női animációst kérdeztük mivel telnek a napjai.

Kreif Zsuzsanna 2014-ben, a Zétényi Borival közösen jegyzett Limbo-Limbo Travel című őrületes animációval robbant be, amiben egy csapat nő eszeveszett boldogságkeresését követhetjük nyomon. Zsuzsi részt vett a Zina nevű szuper projektben számos kiemelkedő hazai női alkotóval együtt, akik olyan tematikus kiadványokat készítettek, amelyek a nőket foglalkoztató témák köré épülnek játékos, olykor kritikus módon. Ő rendezte a nagy port kavart Candide sorozatot, mely Kovásznai György ötletét továbbgondolva zseniálisan adaptálja Voltaire művét kortárs viszonyokra. Jelenleg több animációs projektet fejleszt, az FX-nek készít mini sci-fit, és még akár egy újabb egész estés animáció is lehet a Forró helyzet a hüllők bolygóján című sci-fi szatíra tervéből.

kreif_zsuzsanna.jpg

Kreif Zsuzsanna (Fotó: Andrasev Nadja)

Rád és a munkádra hogy hatott a járványhelyzet?

Mivel alapvetően a Boddah stúdióban dolgozom, ezért a vírus kirobbanásakor volt egy kis plusz pánik az otthoni munkaállomás felállításával: SOS laptopszerelés, konyhaasztal irodásítása meg ilyesmik. Viszont szerencsére a munka mennyisége nem csökkent, két nagyobb projektre is leszerződtem még télen, ezeknél nem okozott változást a helyzet.

Mik ezek a projektek?

Most fejeztem be a TED-nek egy jógáról szóló oktató animációt, ami remélhetőleg a hetekben már látható lesz. Elég húzós volt, három hónap alatt gyártottunk le öt és fél percet. Sokat tanultam belőle, remélem ezt a tempót a saját projektek gyártásába is át tudom majd vinni. Jövő héttől pedig Bucsi Rékával és Turai Balázzsal kezdünk el legyártani egy háromperces mini sci-fit az FX Networksnek, amit még ősszel, a viborgi residency program alatt találtunk ki, és a témája véletlenül pont rímel a karantén helyzetre. Az animatikkal Balázs már nagyjából elkészült, most kezdjük a vizuális fejlesztést, layoutozást Rékával.

Tavaly ősszel négy hónapot Viborgban töltöttél az Annecy-ban elnyert Open Workshop díjjal, ahol mindentől elzárva dolgozhattál a filmeden. Most hasonló a helyzet, csak Budapesten. Vagy inkább ne is hasonlítsam a kettőt? Milyen volt a Dániában töltött időszak?

Érdekes élmény volt a viborgi pár hónap, igazából tényleg kicsit felkészített erre a mostani helyzetre. Ott is már egy lelassultabb életet éltünk, mivel nagyon kis város, nem volt hova elmászkálni esténként. Ami nagy különbség, hogy ott folyamatos társasági élet volt, közös vacsorák, filmezések, bulik, és ez az, ami most hiányzik.

dino_doom_still_7.png

Kreif Zsuzsanna: Forró helyzet a hüllők bolygóján

Hogy halad a Forró helyzet a hüllők bolygóján fejlesztése?

Sajnos december óta nem jutottam hozzá a projekthez, júliustól tervezem az újrakezdést. Viborgban sokat fejlődött a történet, megírtunk Balázzsal egy első draftot a forgatókönyvből, és sok új látványtervet is rajzoltam. Ez most egy egész estés verzió, de támogatási opcióktól függően sorozatként is el tudjuk képzelni. Júliusra az a tervem, hogy egy pár fejezetet megrajzolok belőle képregényként.

Nemrég online elérhetővé vált a Candide sorozat, ráadásul cenzúrázatlan változatban. Miért nézze meg, aki még nem látta?

Hátha így két hónap után már kifogyott a Netflix és az HBO. Egyébként a Candide sorozat is fokozatosan eljut a teljes világvége helyzetig, de talán sikerült ezt szórakoztatóan megfogalmazni. Amúgy ezt az eredeti verziót még tényleg sehol nem lehetett látni korábban, szóval itt a lehetőség.

candide_9.jpg

A Candide sorozat cenzúrázatlan változata a Vimeo oldalán nézhető

Mivel telik a karanténos szabadidőd?

Túl sok szabadidőm nem volt, de igyekeztem olyan napirendre beállni, hogy munka mellett legyek azért a napon is és mozogjak eleget. Páran összejárunk néha jógázni a közeli mezőre, természetesen kellő távolságra egymástól. Amúgy, mint gondolom mindenki másnál, esténként filmek, sorozatok, hétvégén egy-egy nagyobb biciklitúra.

Ajánlj pár dolgot (filmet, könyvet, játékot, stb.), amivel hasznosan tölthetjük a karantént.

Nekem nagyon életmentő volt az elején, a pánikolós időszakban a Félig üres (Curb Your Enthusiasm) sorozat. Szerintem iszonyú vicces és dramaturgiailag nagyon inspiráló, hogy hogyan lehet ügyesen előkészíteni és lecsapni nagyon kellemetlen konfliktushelyzeteket. Könyvből pedig nem tudom letenni Elena Ferrante Nápolyi regények című írását, amiről bevallom, azt hittem, hogy csöpögős női regények, de igazából nagyon izgalmas leírása egy folyton változó barátságnak szuper olasz helyszíneken.

süti beállítások módosítása