Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Jobbnál jobb magyar projektek a 12. CEE Animációs Fórumon

2024. június 26. - Herczeg Zsófi

November 12-13-án rendezik meg a 12. CEE Animációs Fórumot, melyre a rekordszámú nevezésből 31 projektet válogattak be, köztük négy magyar animációval.

A CEE Animációs Fórum a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja. A kiválasztott projektek alkotói lehetőséget kapnak konzultálni a meghívott szakemberekkel, akik hasznos visszajelzésekkel és tanácsokkal látják el őket az előadásukkal, a forgatókönyvvel vagy a gyártási tervükkel kapcsolatban. A pitchfórum résztvevői koprodukciós partnert is kereshetnek a több száz meghívott animációs szakember között: producerek, fesztiváligazgatók, forgalmazók, befektetők, valamint televíziós műsorszolgáltatók és nemzeti filmalapok képviselői is jelen lesznek a Fórumon, akik azért jönnek, hogy eszmét cseréljenek az új művészeti irányvonalakról, látásmódokról és lehetőségekről, finanszírozási módszerekről és további fejlesztési stratégiákról.

A 12. CEE Animációs Fórumra rekordszámú nevezés érkezett: 31 országból 123 projekt, melyek közül 31-et választottak ki, összesen négy kategóriába. 9 egész estés, 7 tv-sorozat, 9 kisfilm és 6 diákfilm projekt mutatkozhat be a fórumon. A beválogatott projektek 70%-a közép-kelet-európai, Csehország 6, Magyarország és Lengyelország pedig 4 filmtervvel képviselteti magát. A szervezők kiemelik a nemi eloszlást: a rendezők 55%-a, a producerek 56%-a nő. projektek különböző célközönségnek szólnak: 8 filmterv 12 éves kor alatti gyerekeknek, 6 a tinédzsereknek, szintén 6 a fiatal felnőtteknek, és 11 ötlet a felnőtt közönségnek.

A bejutott négy magyar projekt külön szekcióban mutatkozik be: Turai Balázs a kisfilmes, Tóth Luca a tv-sorozatos, Veress Nikoletta a diákfilmes, Glaser Kati pedig az egész estés blokkban. 

cee_animation_2024.jpg

Turai Balázs újabb disztópikus filmen dolgozik, mely számos jelentős globális kérdést vet fel: az identitáspolitikától és a forradalmaktól kezdve a mesterséges intelligencián át a zombijárványig. A Killin' It főszereplői a harmincas éveikben járó Zak és Zur, két poszt-gender influencer, akik egy körbezárt farmon élik meg a kapuzárási pánikot az apokalipszis közepén házi robotukkal, Geepee-vel. A csökkenő drónszállítmányok, a zombik támadásai, a drasztikus időjárás és az áramkimaradások okozta nehézségek ellenére vacsorapartit rendeznek egy másik párral, ahol nem várt feszültségek bontakoznak ki.

A kisfilm a Boddah stúdióban készül, producere Lukács Péter Benjámin.

killin_it.jpg

Turai Balázs: Killin' It 

Tóth Luca gyerekeknek szánt sorozatterve is bejutott a CEE Animációs Fórumra. A Mimóka mesék célja, hogy szeretettel és megértéssel forduljon a dacos kisgyerekekhez, miközben az epizódok rávilágítanak a képzeletbeli játék gyógyító erejére. Az epizódok a 3 éves Mimó egy-egy feladatából indulnak ki (indulás óvodába, fogmosás, lefekvés), amik ellen a kislány folyamatosan makacsul dacol. Fantáziája és a környezete segítségével felfedez egy belső, varázslatos világot, ahol apró lények, növények és megelevenedett tárgyak kísérik őt, tükröt tartva a kislánynak.

A sorozat a Boddah stúdióban készül, producere Lukács Péter Benjámin.

mimoka_mesek.jpg

Tóth Luca: Mimóka mesék 

Veress Nikoletta Each, All and Every című filmje a választási paradoxonról szól. Mr Rabbit döntésképtelen azzal kapcsolatban, hogy mi szeretne lenni ha felnő. Ahelyett, hogy döntést hozna, saját világába menekül és apró hasonmásokat teremt. Ők azok, akik főszereplőnk helyett megtapasztalják az élet sokféleségét. Mr Rabbit mindaddig élvezi a helyzetet, ameddig egy végzetes hibát el nem követ: egy választási lehetőségtől önhibájából adódóan elesik.

A projekt MOME anim diplomafilmként készül, legutóbb a Friss Hús pitchfórumán találkozhattunk vele.

each_all_and_every.jpg

Veress Nikoletta: Each, All and Every

Glaser Kati Három kívánság című egész estés filmtervének főhőse a 10 éves Leo és két barátja, Dia és Juli, akik izgatottan várják a karácsonyt. De ahogy közeledik a szenteste, egyre nő a feszültség, gyakoribbak a viták, mindenki ideges és türelmetlen, és még hó sincs. A kádban lévő karácsonyi pontyok, akárcsak a mesebeli aranyhalak, három kívánságot teljesítenek. A három jóbarát kívánságai viszont igencsak felforgatják a karácsonyt.

A film a Salto Films gyártásában készül (akárcsak korábban a Műanyag égbolt), producere Sipos Orsolya.

glaser_kati_harom_kivansag.jpg

Glaser Kati: Három kívánság

Forrás: CEE Animation

süti beállítások módosítása