Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Ők a 2022-es Dargay-díj jelöltjei

2022. augusztus 29. - Herczeg Zsófi

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2017 óta. A CineFest idén is meghirdette pályázatát, melyre 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezését várta. A díjat nem konkrét film, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendező kapja, mellyel 500 ezer forint pénzjutalom is jár.

A zsűri tagjai Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Kiss Melinda animációs tervezőművész, a METU Animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora, a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME rektora, valamint az Oscar-jelölt M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője volt, akik öt alkotót választottak a döntőbe. A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. 

dargay-dij_jeloltek_2022.jpg

Bogyó Péter (1996) 2018-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapképzésén, 2021-ben The Pattern című diplomafilmjével ugyanitt a mesterképzésen, mely bekerült az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál programjába is. Többedmagával készített cicás függönyfilmjével találkozhatunk a Budapest Film mozijaiban, Kötődés című vizsgafilmje szerepelt a Primanima versenyprogramjában, az Építész Stúdió Kft. pályázatán pedig a Meta-HRRR című munkája lett a győztes pályamű, amit szintén többedmagával készített. Munkáit itt lehet nézegetni. Idén másodszorra jelölik Dargay-díjra, először 2017-ben került a döntősök közé.

bogyo_peter_x_pattern.jpg

Bogyó Péter és a The Pattern című diplomafilmje

Fábián Nikolett (1992) a Budai Rajziskolában tanult, 2016-ban elvégezte a MOME animáció alapszakát, 2020-ban pedig a Nyugvó köd című filmjével diplomázott mesterszakon. A filmet olyan menő fesztiválok válogattak be, mint az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vagy a Szarajevói Filmfesztivál. Készített szpotot a Szépművészeti Múzeumnak, dolgozott B. Nagy Ervin Cserebogarak szériáján és Richly Zsolt Luther-sorozatán. Instagram oldala itt található.

fabian_nikolett_x_nyugvo_kod.jpg

Fábián Nikolett és a Nyugvó köd című diplomafilmje

Hárshegyi Vivien (1992) a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémia animációs OKJ képzése után 2016-ban végezte el a MOME animáció alapszakát, majd 2021-ben a Felhők felett című alkotásával diplomázott mesterszakon, mely olyan menő fesztiválokon versenyzett, mint Annecy-i és az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválok, valamint a svájci Animatou fesztivál. Tagja a Piros Animation csapatnak (Hlavay Bencével, Erhardt Domonkossal és Damjan Lazinnal), ahol többek közt a Pénzmúzeumnak gyártottak kisfilmet. Instagram oldalát itt lehet követni.

harshegyi_vivien_x_felhok_felett.jpg

Hárshegyi Vivien és a Felhők felett című diplomafilmje

Horesnyi Máté (1995) a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapképzésén diplomázott 2018-ban, itt készítette a Jacques ámokfutása, avagy hogyan veszítsük el bizalmunkat önmagunkkal szemben? című filmjét, mellyel elnyerte a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat a Primanimán. 2021-ben fejezte be a METU animáció mesterszakát, diplomamunkája a Hazai Attila novelláit adaptáló A kisebbik rossz, mely többek közt a zágrábi Animafesten, a spanyol Mecal Prón, a portugál Monstrán és Cinanimán és a chilei Chilemonos fesztiválon szerepelt, a Párizsi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (PIAFF) elnyerte a Prix de la Contre-écriture elismerést, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon pedig a magyar filmkritikusok különdíját. Máté a figuratervezője Csáki László gyártás alatt lévő Kék Pelikan című dokuanimációjának. Máté imádja az analóg fotózást, képeit itt lehet böngészni.

horesnyi_mate_x_a_kisebbik_rossz.jpg

Horesnyi Máté és A kisebbik rossz című diplomafilmje

Tudisco Júlia (1995) magyar-olasz származású animációs filmrendező, illusztrátor. Jelenleg a negyedik rövidfilmjén dolgozik, amely a MOME mesterszakát lezáró diplomamunkája is lesz. Korábban egy évet Lisszabonban tanult Cinema and Media Arts szakon az ott szerzett tapasztalatok és élmények érvényesülnek első, Szirének című kisfilmjében. Később társrendezője volt az Ó, harmatcsepp! című Casanova-történetnek a budapesti legendák sorozatban. Mindkét film beutazta a világot, számos fesztiválon jól szerepelt. Nemrégiben készült el harmadik, Baby Steps című rövidfilmje. Munkáit egybefűzi sajátos látványvilága, és a komplex élethelyzeteket és érzelmi állapotokat bemutató témaválasztásai, melyeket könnyed, gyermeki stílusban tesz fogyaszthatóvá. Juli Instagram oldalát itt lehet böngészni.

tudisco_julia_x_szirenek_2.jpg

Tudisco Júlia és a Szirének című kisfilmje

A 18. CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 9. és 17. között rendezik meg, a programot itt lehet böngészni. A Dargay-díjat szeptember 17-én, a CineFest díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező. A Dargay Attila-díjat 2017-ben Jurik Kristóf (Kuflik-széria), 2018-ban Bucsi Réka (LOVE, Solar Walk), 2019-ben Hegyi Olivér (Take Me Please), 2021-ben Darabos Éva (Pá, kis panelom!) nyerte.

Forrás: CineFest

süti beállítások módosítása