Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Folytatódik a Magyar népmesék sorozat

2024. október 01. - dotandline

Eddig 100 epizód készült a kultikussá vált Magyar népmesék sorozatból, 2024 nyara óta pedig újabb évadon (13 részen) dolgozik a Kecskemétfilm.

A hungarikummá nyilvánított Magyar népmesék sorozat mind a 100 epizódja a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült 1976 és 2011 között. A sorozat ötletadója és producere Mikulás Ferenc volt, a vizuális koncepciót Jankovics Marcell alkotta meg. A változatosság érdekében számos alkotó vett részt a munkában, a sorozat vezető rendezői Jankovics Marcell mellett Horváth Mária és Nagy Lajos voltak. A Kaláka együttes népdalok felhasználásával teremtette meg a zenei aláfestést. A történetek népi mesemondók és neves színészek hangján szólaltak meg, leginkább Szabó Gyula orgánuma fonódott össze a Magyar népmesékkel. A sorozaton generációk nőttek fel, nemcsak értéket mentett, de korszerű formában közvetíti a magyar kultúrát hazánkban és külföldön.

Magyar népmesék: A kékfestőinas

A 13 új epizód kiválasztását Jankovics Marcell és Mikulás Ferenc kezdték meg, később bekapcsolódott a munkába Tóth Gábor néprajzkutató is. A 2021-ben elhunyt Jankovics Marcell helyére Csákovics Lajos lépett, aki a Toldi sorozatban társrendezőként dolgozott együtt Jankoviccsal. Csákovics további forgatókönyvírókat, rendezőket vont be a munkába, így az új sorozatban közreműködik még Bogyó Péter (The Pattern), Király Krisztián (A körömágyszaggató) és Maticska Zsolt (Ruben Brandt, a gyűjtő, Macskafogó 2.) is. A forgatókönyvek mellett elkészültek a hangfelvételek is, számos népszerű színművész vállalta, hogy elmesél egy-egy történetet. A munkát a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Várhatóan 2025-ben láthatják a nézők az új Magyar népmesék epizódjait a televízióban.

Miközben a Kecskemétfilm stúdiójában újjáélednek a magyar népmesék figurái, egy másik sorozat éppen a befejezéséhez közeledik. A Cigánymesék utolsó részein dolgoznak a 3D részleg munkatársai. Előkészítés alatt áll a Lázár Ervin ismert meseregénye alapján készülő A Négyszögletű Kerek Erdő széria, melynek első négy epizódját korábban már megfilmesítették. 

ciganymesek_1.jpg

Cigánymesék: Fecska jósol

A magyar népmese ünnepe alkalmából szeptemberben népmese vetítéseket szerveznek Nagyváradon és Margittán (Románia), Túrkevén, Mikepércsen, és a Hungarikumok Napja alkalmából a Magyar Vadászati Múzeumban, kiállítás nyitnak meg a sorozat képeiből Berettyóújfaluban, és „Mesés kompetenciák" címmel kurzust szerveztek a Neumann János Egyetemen.

Forrás: KEOL

süti beállítások módosítása