Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Menekülés a fantáziába

Gyulai Panni: Broken Things

2021. június 25. - Herczeg Zsófi

Elstartolt az idei MOME Anim Summer Premier, melyben négy szuper diplomafilmet tesz online elérhetővé a suli. Elsőként Gyulai Panni Broken Things című kisfilmjét láthatjuk.

Gyulai Panni Broken Things című kisfilmje egy magányos kisgyermek felcseperedésének története, aki az otthoni problémák elől a saját belső világába menekül. Ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni, a valóság elől nehéz elmenekülni. A főszereplő kislány olyan körülmények között éli az életét, ami a körülötte levő felnőttek számára is elviselhetetlen. Míg a felnőtteknek a rossz egy természetes létállapottá válik és nem tesznek ellene semmit, addig a kislány fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket.

A kisfilm szerepelt többek közt a Szarajevói Filmfesztiválon, a Friss Húson, a szlovák Fest Ancán, az orosz Insomnia Fesztiválon, az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, a koszovói Anibar Animációs Fesztiválon, a Hong Kong-i Global University Film Awardson, a román BUZZ Nemzetközi Filmfesztiválon, az Anilogue-on és a CineFesten is. Díjakat is bezsebelt a kétéves fesztiválkörút alatt: a Primanimán elnyerte a Primalter-díjat, a Palm Springs-i Animációs Fesztivál & Expón a "2D, sötét, titokzatos, kézirajz animáció" kategóriában lett a legjobb, a Los Angeles-i The Magic Mystery fesztiválon különdíjjal jutalmazták, az uruguayi Escuela de Cine del fesztiválon pedig szintén különdíjat kapott.

gyulai_panni_x_broken_things.jpg

Gyulai Panni: Broken Things

Gyulai Panni 2018-ban diplomázott a MOME animáció mesterszakán a Broken Things című kisfilmmel, melynek vágója Czakó Judit, hangmérnöke pedig Kalotás Csaba. Panni Jelenleg szabadúszó animációs művész, diploma óta közreműködött többek közt a Magyar Animációsok Közösségi Célokért csoport két animációjában: a lengyel nőkkel szolidarító kisfilmben és a legutóbbi, LMBTQ közösség mellett kiálló animációban. Filmjeiben törekszik a személyes narratívák elbeszélésére. A rendező további munkái a honlapján böngészhetők.

Pannival a MOME Anim facebook-oldalán interjúztak, ahol mesélt a film készítésének és motívumainak hátteréről: "A diploma-fejlesztés legelején egy teljesen másik történeten dolgoztam. A mostani film alapmotívumai már akkor megvoltak, mint a kislány meg a majom képe, csak az akkori történettel valahogy nem tudtak összerendeződni és elakadtam vele. Nagyon izgultam, hogy kifutok az időből, de mégis úgy éreztem, hogy muszáj mindent lesöpörni az asztalról és újrakezdeni az egészet. Ez volt 2017 áprilisában és szeptemberre kész lettem az új történet animatikjával. Az is zavart, hogy egy ennyire érzékeny dologról készülök filmet csinálni, de csak ez járt a fejemben és nem tudtam másra gondolni. Ki kellett dolgozni magamból."

A rendező hozzátette, hogy a három év alatt sokat változott a hozzáállása a filmhez. "Alapvetően filmes beállítottságom van és többnyire az egész estés drámák és thrillerek kötnek le, amikben van varázslat és egy kis pszichológia. A szakdolgozatom megírása nagyban segített, hogy tanulmányozzam ezeket a filmeket. A kedvenceim között van például Tarsem Singh-tól A sejt vagy Guillermo del Torótól A faun labirintusa. A fesztiváloztatás időszaka alatt volt lehetőségem sokat beszélgetni a Broken Thingsről. Rengetegféle visszajelzés érkezett, amik alapján sokszor újragondoltam a filmet. De nem bánom, hogy olyan lett, amilyen, rengeteget tanultam belőle." Panni kiemelte, hogy ma már több humort vinne a filmbe. Jelenleg több filmterve is van, amiken párhuzamosan dolgozik: "elég lassan bomlanak ki, de most nem akarok ezekkel sietni, jó érzés hogy van időm átgondolni és hagyni hogy megérjenek maguktól."

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása