Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Merész, vágyakozással teli kisfilmek Szarajevóban

2019. július 19. - dotandline

Nyilvánosságra hozták a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramját, melyben három magyar animáció szerepel, a fesztivál pitchfórumán pedig egy magyar egész estés animációs filmterv is bemutatkozik.

Augusztus 16. és 23. között rendezik meg a 25. Szarajevó Filmfesztivált, melynek versenyprogramjába 53 alkotást válogattak. A rövidfilmes versenyben két magyar animáció szerepel: Tóth Luca Lidérc úr, valamint Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása. A Berlinalén debütált Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújuk ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a fiúval, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. Tóth Lucával készült interjúnkat itt olvashatjátok a kisfilmről. A francia-magyar koprodukcióban készült Lidérc úr a bemutatása óta elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Kiev-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Odense-i Nemzetközi Filmfesztivál, a svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, valamint a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is. 

toth_luca_x_liderc_ur_03.jpg

Tóth Luca: Lidérc úr

A szintén francia-magyar koprodukcióban készült Szimbiózis Andrasev Nadja első függetlenfilmje, mely az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatkozott be, itthon pedig a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon láthatta a közönség, ahol három díjat is elnyert. A merész kisfilm egy fiatal nőt követ nyomon, aki a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság és nyughatatlan érdeklődése életre szóló változást indít el benne.

A Szarajevó Filmfesztivál rövidfilmes programja nemrég kapta meg az Oscar-jelölő státuszt, ami azt jelenti, hogy a győztesek jelölhetővé válnak az Amerikai Filmakadémia rövidfilmes díjára. 

andrasev_nadja_x_symbiosis_03.jpg

Andrasev Nadja: Szimbiózis

A diákfilmek versenyében Moldovai Katalin Ahogy eddig című, élőszereplős METU diplomafilmje mellett Gyulai Panni MOME Anim diplomamunkája, a Broken Things is szerepel. A filmben gy magányos kislány apa nélkül, az anyjával és nagymamájával olyan családi körülmények között éli az életét, ami a körülötte levő felnőttek számára is elviselhetetlen. De míg a felnőtteknek a rossz természetes létállapottá válik és nem tesznek ellene semmit, addig a kislány a fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket és kreál magának egy képzeletbeli barátot.

gyulai_panni_x_broken_things.jpg

Gyulai Panni: Broken Things

A fesztivál kísérőprogramjaként zajló pitchfórumon Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilm-terve mutatkozik be, melyet Felszeghy Ádám producer kísér el. A Kék Pelikan a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. A filmterv a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programján kapott támogatást.

Forrás: Filmhu

süti beállítások módosítása