Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MOME animációk pörgetik fel a nyarunkat

2021. június 06. - dotandline

A tavalyi évhez hasonlóan 2021 nyarán újra jelentkezik a MOME Anim Summer Premier: június 24. és július 5. között négy olyan diplomafilm válik elérhetővé az animáció szak vimeo csatornáján, amiket eddig csak fesztiválokon lehetett látni, többek közt Japánban, Izraelben, Mexikóban, Szarajevóban, Görögországban vagy Franciaországban.

Elsőként Gyulai Panni Broken Things című kisfilmjét láthatja a közönség, amely egy magányos kisgyermek felcseperedésének története, aki az otthoni problémák elől a saját belső világába menekül. Ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni, a valóság elől nehéz elmenekülni. A főszereplő kislány olyan körülmények között éli az életét, ami a körülötte levő felnőttek számára is elviselhetetlen. Míg a felnőtteknek a rossz egy természetes létállapottá válik és nem tesznek ellene semmit, addig a kislány fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket. A kisfilm szerepelt többek közt a Szarajevói Filmfesztiválon, a Friss Húson, a Primanimán pedig elnyerte a Primalter-díjat.

gyulai_panni_x_broken_things.jpg

Gyulai Panni: Broken Things

Június 28-án Hana Yamazaki The Act of Breathing című animációs táncfilmje debütál online, mely a légzés fizikai és emocionális természetét ábrázolja. Ezt a vitális élettani funkciót egy mesterséges, de organikus anyag, a műanyag, valamint az emberi test jeleníti meg. A stop motion, pixilláció és élőszereplős részeket keverő film alapvetően a táncban megnyilvánuló fizikai létezés és mozgás képi ábrázolására irányul a test átalakulásán keresztül. A film nemzetközi premierje Annecy-ban volt 2019-ben, azóta szerepelt többek közt a San Francisco-i Táncfilm Fesztiválon, a Mediawave-en, a Bushón és a Thessaloniki Cinedance International fesztiválon is.

hana_yamazaki_x_the_act_of_breathing.jpg

Hana Yamazaki: The Act of Breathing

Ottlik Anna Prímek című animációja július 1-jén került fel netre. A film egy felnőtt férfi reggelét mutatja be: a jelen képei közé vegyül pár emlék, amelyek a férfi gyerekkorát idézik fel. A két idősíkot egy belső monológ kíséri, amelyben a főszereplő az apjával kapcsolatos emlékeiről, sérelmeiről és viszonyáról beszél. A matematika, azon belül a prímszámok is nagy jelentőséget kapnak, hiszen végigkísérik a férfi életét és szorosan kapcsolódnak az apjához is. A kisfilmet többek közt a BuShón, a horvát STIFF - Nemzetközi Diákfilmfesztiválon, a szlovén Animatekán és a koszovói Anibaron is láthatta a közönség. 

ottlik_anna_x_primek_2.png

Ottlik Anna: Prímek

Július 5-én Balogh Fábián Our House című filmjével zárul a MOME Anim nyári premiersorozata. A kisfilm főszereplője egy tinédzser fiú, aki a barátaival egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy elhagyatott épületet a kertvárosban, ahova kíváncsiságuktól fűtve betörnek. A fiú túllépi saját határait, belső késztetésből, valamint a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A bűntudat hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de nem biztos, hogy ehhez elég a tárgyi bizonyítékokat eltüntetni. Az Our House-t több menő fesztiválon vetítették, például az amerikai GLAS animációs fesztiválon,  itthon a Friss Húson és a miskolci Cinefesten láthatta a közönség, a japán New Chitose Airport Nemzetközi Animációs Fesztiválon pedig elnyerte a Sapporo Brewiers-díjat is.

balogh_fabian_x_our_house.jpg

Balogh Fábián: Our House

Forrás: MOME

süti beállítások módosítása