Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Tanár urakat és gyereknevelő robotokat támogat a Filmjus

2021. december 01. - Herczeg Zsófi

A Filmjus Alapítvány 3 magyar animációs projekt forgatókönyv-fejlesztését támogatja összesen 700 ezer forint értékben.

A Filmjus Alapítvány évente hirdet pályázatot műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra, forgatókönyv-fejlesztésre, illetve filmelőkészítésre. A pályázat célja, hogy eredeti és izgalmas magyar filmek szülessenek, legyen az animáció, játékfilm, kisfilm, dokumentumfilm vagy sorozat. A Filmjus alapítványi támogatást nyújt az alkotói munka feltételeinek javításához, a forgatókönyv megírásához vagy a forgatás előkészítéséhez (pl. gépelés, fordítás, anyaggyűjtés, terepszemle, stb.). A pályázat formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

A 2021-ben támogatott projektek között 3 animációs filmterv szerepel, melyekre 200-200, illetve 300 ezer forintos  forgatókönyv-fejlesztési támogatást szavaztak meg.

richolm_orsolya_x_senior_crush.jpg

Richolm Orsolya: Tanár úr (Forrás: ULab Kft.)

Richolm Orsolya Tanár úr (Senior Crush) című nagyjátékfilm-terve 200 ezer forintos forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott. A Tanár úr a 2000-es évek Budapestjén játszódik, főszereplője a 16 éves, szeretetéhes Piroska, aki minden alkalmat megragad, hogy a középpontban legyen. Egyetlen ember lát át a felszínes viselkedésén: a suli mogorva és szűkszavú rendszergazdája, Ivrigy. A lány idővel elkezdi értékelni a férfi őszinte érzéseit, ez az új tapasztalat pedig lángoló szerelmet gyújt iránta, viszont a férfi visszautasítja. A szeretetéhség és az elutasítás között vergődő lány lassan kialakítja azt az empatikus ént, amely elfogadni és adni is képes a hőn vágyott, őszinte szeretetet.

A projekt szerepelt a CEE Animációs Fórumon, ahol az egész estés filmek kategóriájában különdíjat nyert, így kvalifikálta magát a Cartoon Springboardra. A CEE fórummal kapcsolatban itt olvasható az interjúnk a rendezővel és Ausztrics Andrea producerrel. A projekt az ULab Kft. gyártásában készül.

felszeghy_adam_x_roboek.png

Látványterv Antal Zsófi és Felszeghy Ádám Robóék című filmtervéből (Forrás: ULab Kft.)

300 ezer forintos támogatást kapott Antal Zsófi és Felszeghy Ádám Roboék című animációs sorozata, mely egy zenés gyerek-sci-fi sorozat egy szokatlan család hétköznapjairól, ahol egy robot neveli a gyerekeket. A sorozattervet legutóbb a Cinemirán díjazták, ahol a pitchfórum fődíját, a 300.000 forintos fejlesztési támogatással járó Aranymókus-díjat nyerte. A projekt az ULab Kft. gyártásában készül.

A harmadik támogatott projekt Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Egy vödör víz című filmterve, melynek 200 ezer forintos forgatókönyv-fejlesztési támogatást szavaztak meg.

Forrás: Filmjus

süti beállítások módosítása