Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A Cinemirán is duplázott Darabos Éva

2021. október 11. - dotandline

Október 8. és 10. között rendezték meg a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál Cinemira TEEN kiadását, melyen a 13+-os korosztályt várták a szervezők. Vasárnap díjakat is osztottak, ezen a hétvégén pedig a Cinemira KIDS lesz műsoron.

A Cinemira az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. A négy éve indult fesztivál idén először külön eseménnyel várta a 13+-os korosztályt.  A Cinemira TEEN három napja alatt 80 rövidfilmet és négy nagyjátékfilmet mutattak be a közönségnek, és számos filmszakmával kapcsolatos beszélgetést szerveztek. A fesztivál vendégei voltak Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili és Deák Kristóf rendezők, de a közönség találkozhatott a DIGIC Pictures animációs szakembereivel, és olyan fiatal írókkal, mint Kemény Zsófi és Haszán Míra, vagy épp a legnépszerűbb hazai TikTokkerekkel. A Cinemira interaktív fesztivál, így a filmnézés mellett számos workshopon is részt vehettek a fiatalok: kaszkadőr, tánc, animáció vagy épp filmkészítő workshopokon.

A Cinemira emellett versenyfesztivál, ahol szakmai zsűri döntött a nemzetközi versenyfilmekről, és gyerekzsűri választotta ki a legjobb magyar rövid ifjúsági filmet. Az idei zsűri tagjai animációs filmek kategóriában Osváth Gábor producer, Nagy B. Ervin és Kreif Zsuzsanna animációs filmrendezők voltak. Az élőszereplős kisjátékfilmek zsűrijét Mieke de Jong forgatókönyvíró, Dombrovszky Linda és Mátyássy Áron filmrendezők alkották. A Cinemira külön videóversenyt hirdetett 19 év alatti fiataloknak, akik saját filmet forgathattak adott témára 90 másodpercben. A zsűri tagjai Szövényi-Lux Balázs és Ascher Károly filmrendezők, Somogyi György forgatókönyvíró és Lakos Nóra filmrendező, a Cinemira fesztivál igazgatója voltak.

cinermira_darabos_eva.jpg

Darabos Éva a Cinemira-díjakkal (Forrás: Cinemira/Posztós János)

A Cinemira TEEN Ifjúsági Filmfesztivál fődíját, a Legjobb magyar ifjúsági film díját Darabos Éva Pá, kis panelom! című animációja kapta, amely a Legjobb rövid animációs film Aranymókus-díját is elnyerte. A MOME Anim diplomafilmként készült 8 perces animáció egy panellakását elhagyni kényszerülő fiatal nő belső utazását meséli el abszurd formában. Darabos Évát legutóbb a miskolci CineFesten díjazták duplán. Az animációs kategóriában különdíjat kapott a francia Julie Daravan Chea Tökéletesen beszéled a franciát! című alkotása.

A Legjobb rövidfilm Aranymókus-díját a belga Leonardo van Dijl Stephanie című kisfilmjének ítélte oda a zsűri, melynek címszereplője egy 11 éves tornászlány, akire a sikerek egyre nagyobb terhet rónak. A kategória különdíjasa a francia Feketerigók lett, Emma Séméria kisfilmje.

A Videóverseny fődíját, azaz a legjobb gyerekek által készített filmnek járó Junior Aranymókus-díjat Nguyen Le Huyen Amikor című animációja kapta, mely az identitás kérdéskörét járja körül 90 másodpercben. A Videóverseny zsűrije két különdíjat is odaítélt Czóbi Gergőnek, valamint Bukovszky Jankának, akik Szabadság címmel készítettek kisfilmet adott témára.

2021. október 8-án az Akvárium Klubban rendezték meg szakmai nap keretében a Cinemira Pitchfórumát. Az eseményen filmes szakemberekből álló zsűri adott visszajelzést az alkotóknak, a díjakról pedig gyerekekből és kamaszokból álló zsűri döntött.

A pitchfórum fődíját, a 300.000 forintos fejlesztési támogatással járó Aranymókus-díjat Antal Zsófi és Felszeghy Ádám Roboék című animációs sorozata nyerte. A gyerekzsűri szerint a sorozat nagyon érdekes, sci-fi környezetben és modern látványvilággal mutatja meg hogyan küzdhetnek meg mindennapi problémáikkal az óvodás- és kisiskolás gyerekek.

A gyerekzsűri innovatív jellege és jó ötletei okán különdíjban részesítette Schnabel Annabella Pulykatojás című, TikTok platformra tervezet sorozatát.

Szoboszlay Eszter Én most krokodil vagyok és felfallak című animációs terve elnyerte a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat, valamint a DIGIC Pictures leginnovatívabb filmtervnek járó díját. Lafka Dávid, a szakmai zsűri tagja és a DIGIC Pictures fejlesztési producere kiemelte, hogy a terv bátor, újszerű, humoros alapkoncepcióra épül és magában hordozza a kreatív megvalósítás lehetőségét.

felszeghy_adam_x_roboek.png

Látványterv Antal Zsófi és Felszeghy Ádám Robóék című filmtervéből (Forrás: ULab Kft.)

A Junior Pitchfórumon első alkalommal mutathatták be filmterveiket kamaszok, akik ötleteiket az Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program és a Cinemira Junior ScriptLabján fejlesztették filmtervekké szakmai mentorálással.

A Junior Pitchfórum fődíját (Aranymókus-díj, PlayVR belépő, Gyerekfilm Akadémia féléves forgatókönyvíró workshop) Gárdos Máté Vízszintesen lefelé című filmterve nyerte. Az ifjúsági zsűri indoklása szerint a tinédzserkori depresszióval és az öngyilkossággal foglalkozó filmterv olyan témát mutat be, amelyről beszélni kell, és terápiás alkotófolyamat eredménye, amely sok korosztálybelinek segíthet.

Az ifjúsági zsűri a Fórum különdíját (eszközkölcsönzés a MyActionCam felajánlásával) a legmagabiztosabb pitch előadójának, Sipos Ábelnek ítélte a Holnap előtt című interaktív sorozattervért. Szintén különdíjat (rajzfilmkészítő szett a Reflexshop felajánlásával) nyert Dévai Máté Róka Ember Gépezet című animációs filmterve. A Squirrel Film különdíját Szirtes Berta és Lakner Dorina sorozatterve kapta. Az Életreszóló szerződés című tervük a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat is megnyerte.

A Cinemira Filmfesztivál október 23-24-én folytatódik, a 4-10 éveseknek szóló Cinemira KIDS a Millenárison várja a családokat.

Forrás: Cinemira

süti beállítások módosítása