Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Klasszikus animációk ingyen a Filmarchívumtól

2020. március 23. - Herczeg Zsófi

A koronavírus miatt kialakult helyzetben egyre több alkotó, forgalmazó, vagy éppen filmfesztivál teszi online elérhetővé a filmjeiket világszerte, még olyan filmeket is, amelyeket nemrég mutattak be. A Nemzeti Filmintézet is csatlakozik a sorba, ugyanis összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférését biztosítja a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Az NFI Filmarchívum az utóbbi időben egyre többször tesz elérhetővé klasszikus magyar filmeket vimeo oldalán: legutóbb március 15. alkalmából, Richly Zsoltra emlékezve, az elmúlt három évben pedig karácsonyra is. Ezek között mindig szerepel animáció is, akárcsak a mostani válogatásban, melyben 6 egész estés alkotás és 12 rövidfilm található. Az első magyar egész estés animáció, Jankovics Marcell János vitéze mellett online nézhetjük meg Dargay Attila három klasszikusát, a Vukot, a Lúdas Matyit és a Szaffit, valamint Gémes József két filmjét, a Daliás idők című festményfilmet és a rosszcsont madárról szóló Vili, a veréb című animációt.

dargay_attila_variaciok_egy_sarkanyra_2.png

Dargay Attila: Variációk egy sárkányra

A rövidfilmek között szintén számos Dargay-kisfilmet találunk: a Zelk Zoltán meséjét életre keltő A három nyulat, a Móra Ferenc műve alapján készült Dióbél királyfit, és a klasszikus sárkány mesetoposzt újraértelmező Variációk egy sárkányra című animációt. A magyar animáció atyjának nevezett Macskássy Gyulától négy rövidfilmmel, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A két bors ökröcske, A telhetetlen méhecske és az Egér és Oroszlán című alkotásokkal eleveníthetjük fel a gyerekkorunkat. Emellett szerepel a válogatásban Gémes József A torkos menyét, Orosz István és Keresztes Dóra Garabonciák, Varga Csaba Ebéd, Foky Ottó Ellopták a vitaminomat, valamint Szoboszlay Péter Ha én felnőtt volnék című animációs rövidfilmje.

Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot, amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához, és a közismereti tantárgyakhoz társítva juttatja minőségi tudáshoz a diákokat. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről (köztük 46 animációról) kínál értékes információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

Az NFI vimeo csatornáján ingyenesen nézhető egész estés animációk:

  • Daliás idők (1982, rendezte: Gémes József, író: Arany János)
  • János vitéz (1973, rendezte: Jankovics Marcell, író: Petőfi Sándor)
  • Lúdas Matyi (1977, rendezte: Dargay Attila, író: Fazekas Mihály)
  • Szaffi (1985, rendezte: Dargay Attila, író: Jókai Mór)
  • Vili, a veréb (1989, rendezte: Gémes József)
  • Vuk (1981, rendezte: Dargay Attila, író: Fekete István)

Rövidfilmek:

  1. A három nyúl (1972, rendezte: Dargay Attila, író: Zelk Zoltán)
  2. A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951, rendezte: Macskássy Gyula, népmese)
  3. A telhetetlen méhecske (1958, rendezte: Macskássy Gyula, népmese)
  4. A torkos menyét (1964, rendezte: Gémes József)
  5. Garabonciák (1985, rendezte: Orosz István, Keresztes Dóra)
  6. Dióbél királyfi (1965, rendezte: Dargay Attila)
  7. Ebéd (1980, rendezte: Varga Csaba)
  8. Egér és oroszlán (1958, rendezte: Macskássy Gyula)
  9. Ellopták a vitaminomat (1966, rendezte: Foky Ottó)
  10. Ha én felnőtt volnék (1966, rendezte: Szoboszlay Péter, író: Janikovszky Éva)
  11. Két bors ökröcske (1954, rendezte: Macskássy Gyula)
  12. Variációk egy sárkányra (1967, rendezte: Dargay Attila)

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása