Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Felújított magyar animációk karácsonyra a Filmarchívumtól

2019. december 20. - Herczeg Zsófi

Már harmadik éve, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívum szuper magyar filmeket tesz ingyenesen elérhetővé karácsonyra. Idén december 20. és január 5. között 66 alkotás került fel a Filmarchívum vimeo csatornájára, melyek között 11 animáció szerepel.

Ugyan a tavalyi 40-hez képest az idei 11 animáció nem olyan sok, viszont így is szuper, hogy animációs ritkaságokat nézhetünk digitálisan felújított változatban. Az egész estés válogatásban három film szerepel, mindhárom irodalmi adaptáció. Az első egész estés magyar animáció Jankovics Marcell 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján bemutatott János vitéz című alkotása. Arany János Toldiját adaptálta Gémes József a Daliás idők című, 1984-ben bemutatott filmben, mely az első egész estés festményanimáció, és amely 1985-ben Annecy-ban elnyerte a legjobb animációs nagyjátékfilmnek járó Kristály-díjat. A harmadik irodalmi adaptáció Dargay Attila Lúdas Matyi című, 1977-ben bemutatott klasszikusa, Fazekas Mihály azonos című elbeszélő költeménye alapján. 

koncertissimo.jpg

Gémes József: Koncertissimo

A három egész estés animáción kívül nyolc kisfilmet nézhetünk neten január 5-ig. Csermák Tibor finom pasztellszínekre, lírai hangulatokra épülő A piros pöttyös labda című kisfilmjében egy kislány képzeletben labdázni kezd az őt körülvevő modern világgal. Kovásznai György kísérleti dokumentumfilmje, a Monológ egy fiatal nő szatirikus hangvételű vallomása szülei és nagyszülei generációján keresztül a 20. század történelméről.

Nepp József Öt perc gyilkosság című alkotása egy abszurd gyilkosságspirál, mely a bűnügyi filmek erőszak-ábrázolását karikírozza. Gémes József első önálló rendezése, a Koncertissimo három percben állítja kontrasztba a világ dolgaitól elidegenedett elitkultúrát és a lövészárkok brutalitását.

Reisenbüchler Sándortól két filmet is nézhetünk: A Nap és a Hold elrablása egy bartóki indíttatású zenés film, mely Juhász Ferenc azonos című elbeszélő költeményének animációs adaptációja, Az 1812-es év pedig egy Csajkovszkij-nyitányra komponált gigantikus történelmi vízió az ortodox kereszténység és a nyugati felvilágosodás összecsapásáról.

nap_es_a_hold_elrablasa.jpg

Reisenbüchler Sándor: A Nap és a Hold elrablása

Orosz Istvántól szintén két alkotást láthatunk: az Ah, Amerika! egy animációs dokumentumfilm az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába tartó magyarok 19-20. századfordulós kivándorlásáról, a Vigyázat, lépcső! című kisfilmjében pedig egy pesti bérház labirintusos tere egy korszak csengőfrászos, mozgalmi daloktól visszhangzó és tankokkal bevett történelmének allegorikus helyszínévé válik.

A január 5-ig ingyenesen megtekinthető 11 animáció, filmes érdekességekkel:

A 66 online, ingyenesen nézhető film teljes listája a Filmarchívum oldalán található.

süti beállítások módosítása