Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kakasszó és animáció – Újra itt a MOME kétnapos animációs eseménye, a Friss Kakas

2023. szeptember 29. - dotandline

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében rendezik meg a Friss Kakas Animációs Filmnapokat a budapesti Toldi moziban október 6-án és 7-én.

A kétnapos fesztiválon a hagyományokhoz híven premier vetítéseket tartanak a MOME legfrissebb diplomafilmjeiből. Ezen kívül a hallgatók által készített, nemzetközi sikereket elért filmekből is látható lesz egy válogatás, és idén is a műsoron szerepelnek a MOME alumni alkotók legizgalmasabb munkái, a klasszikus MOME-darabok és a legkisebbeknek szóló animációk. A programban továbbá a világ legrangosabb fesztiváljait (Berlinale, Cannes-i Filmfesztivál, Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál) megjárt alkotásokat is láthatja a közönség, például a 27 című cannes-i Arany Pálma-díjas alkotást. Újdonság, hogy ezúttal egész estés animációkat is bemutatnak: a Műanyag égbolt című filmet, Toldit és Magyarország idei Oscar-nevezését, a Kojot négy lelkét is. Az esemény fontos részét képezik a szakmai programok, amelyeken animációs karrierutakról és a magyar animáció jövőjéről beszélgetnek.

molnar_eszter_x_a_mosogepen_tul.jpg

Molnár Eszter: A mosógépen túl

A MOME ANIM diplomafilmek minden évben számos nemzetközi sikert érnek el. A legfrissebbek közül néhány hallgató olyan rangos fesztiválon szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (Mira Zénó: Fox Tossing), de Berlinale-különdíjas is található a válogatásban (Erhardt Domonkos: Szemem sarka). Két filmet (Megenném, ha bírnám, A madár gyermekei) most láthat először a nagyközönség mozivásznon, további három film pedig (A World in Chaos, Örökrész, A mosógépen túl) hazai és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt már, számos díjat bezsebelve.

A MOME Alumni Festival Hits blokkban a korábbi hallgatók legsikeresebb filmjeit láthatják a nézők, köztük Mostoha Marcell Avant című kísérleti filmjét, amely 2021-ben Annecy-ban a zsűri díját kapta a diplomafilmek között. A válogatásban szerepel továbbá a 2022-ben Annecy fődíjas Turai Balázs rendezése, az Amok és Buda Flóra Anna idei sikerfilmje a 27, amely rövid idő alatt mesterhármast ért el: Cannes-ból Arany Pálmát, Annecy-ból Kristályt, a bosnyák fővárosból pedig Szarajevó Szíve-díjat hozott el. Ebben a programban vetítik a közönségkedvenc A szív kertje című animációt Hegyi Olivértől és Bárány Dániel Vacsora című munkáját. A szervezők egy, a mozivásznon eddig még nem látott meglepetés filmmel is készülnek, amelyet a vetítés kezdetéig titokban tartanak.

kojot_oreg_kacsa.jpg

Gauder Áron: Kojot négy lelke

2023 különleges éve a magyar animációnak, hiszen az animációs rövidfilmek sikerei mellett idén három magyar egész estés animáció is elismeréssel debütált rangos fesztiválokon – és azóta is szüntelenül nyerik a díjakat. A Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt és a Toldi is szerepel a MOME Alumni Feature programban, így aki eddig sem fesztiválon, sem moziban nem tudta elcsípni, most bepótolhatja. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron (Kojot négy lelke), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Műanyag égbolt), Csákovics Lajos és Jankovics Marcell (Toldi).

A MOME Anim Klasszik best of szekcióban olyan remekműveket válogattak össze, amelyek hamar klasszikussá váltak. A közelmúltbeli diplomafilm slágerek között Lovrity Anna Katalin (Vulkánsziget), Wunder Judit (Kötelék), Hegyi Olivér (Take me please), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Buda Flóra Anna (Entropia), Darabos Éva (Pá, kis panelom!), valamint Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel) rég nem látott filmjeit igazi fekete-öves animáció-rajongóknak ajánlják.

limbo_limbo_travel_2014.jpg

Kreif Zsuzsanna, Zétényi Borbála: Limbo-Limbo Travel

A Friss Kakas a gyereknek is igyekszik kedveskedni. A KIDS szekció a legkisebb korosztálynak is érdekes és élvezetes, a MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. Az október 7-i szombat délelőtti ingyenes vetítéseken a kortárs versfeldolgozások, dalok és mondókák könnyen beférkőznek majd a gyerekek fülébe. A vetítést megelőzően a szervezők reggelivel várják a gyerekeket és szüleiket.

Az újdonsült MOME Anim Friss blokkban meg lehet nézni, milyen izgalmas kísérletezésekkel, animációs különlegességek készítésével bontogatják szárnyaikat a BA és MA hallgatók, akik nemcsak diplomafilmeket készítenek, hanem a képzés során intenzív műhelymunkában is részt vesznek. A ritkán látható filmeknek a szervezők külön blokkot szenteltek, így a közönség is betekintést nyerhet a különleges alkotásokba.

farkas_julia_rengete.jpg

Farkas Júlia: Rengete

Nem maradhatnak el az animációs szakmai programok sem a Friss Hús és a MOME Anim közös eseményéről. Az ARTIST TALK elnevezésű programban karrierutakat prezentálnak, amelyen keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba, hogy a művészeti képzésekből kikerülő hallgatók a diploma megszerzése után milyen animációs vagy ahhoz kapcsolódó karrierutakon indulhatnak el és hova érkezhetnek meg. A karrierutakat blokkokban prezentálva mutatják be az előadók, akik az animációs szakma különböző területein (képregény és storyboard artist, game designer, VFX és CGI szakember, animációs látványtervező) helyezkedtek el.

Nemzetközi sikerek, hazai lehetőségek címmel a Magyar Animációs Producerek Szövetsége (MAPSZ) és a Magyar Animációs Művészek Egyesülete (AA1) tart kerekasztal beszélgetést arról, hogy merre tart a hazai animáció, milyen esélyekkel indulnak az alkotók és a filmek a nemzetközi piacokon.

A szakmai programok és a filmes blokkok időpontjai az esemény honlapján érhetők el.

A jegyeket elővételben a Toldi Mozi oldalán lehet megváltani.

Forrás: Friss Kakas

süti beállítások módosítása