Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

"Akkor jött Petőfi Sándor a Nemzeti dallal és felszabadította őket" - Magyar filmek a szabadságharcról

2020. március 14. - dotandline

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából március 14-én és 15-én. Az ingyenesen, online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet. A Föltámadott a tenger (1953), a Petőfi ’73 (1972), a 80 huszár (1978), a Psyché (1980), a Szirmok, virágok, koszorúk (1984), valamint A Hídember (2002) mellett két animációs film is látható. 

macskassy_kati_unnepeink.png

Macskássy Kati: Ünnepeink

1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült Jankovics Marcell János vitéz című filmje, mely a néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvözi. A János vitézzel indult el az egész estés magyar animációs filmek gyártása, és a bemutatókor is még csak 32 éves Jankovics Marcell életművének ez az első olyan darabja, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. A János vitéz példátlanul népszerű volt a hazai mozikban, több mint 1,5 millióan váltottak rá jegyet bemutatásakor. 

A János vitéz volt a Pannónia Filmgyár klasszikus magyar irodalmi művek egész estés animációs adaptációinak nyitódarabja is. Kápráztatóan színes képi világa és a szimbolikus tartományokon keresztül vezető, road movie-szerű cselekménye miatt a filmet gyakran állítják párhuzamba az 1968-ban berobbant kultikus Beatles-animációval, a rajzfilmes esztétikát megújító Sárga tengeralattjáró című filmmel. A János vitézt egyébként nemrég újították fel és küldték újra a hazai és külföldi mozikba.

A nyolcadik magyar film, melyet a Filmarchívum elérhetővé tett a hétvégére, Macskássy Kati 1981-es Ünnepeink című animációs dokumentumfilmje, melyben 10-11 éves kisiskolások megpróbálják saját szavaikkal  és rajzaikkal összefoglalni, milyen történelmi eseményekre emlékezünk a szocializmus időszakának hivatalos ünnepnapjain: a Tanácsköztársaság kikiáltásának emléknapja (március 21.), a felszabadulás emléknapja (április 4.), a munka ünnepe (május 1.), a nagy októberi szocialista forradalom emléknapja (november 7.), valamint az 1848-49-es forradalom emléknapja (március 15.).

Az Ünnepeink azért is fontos film, mert az "iskolában tanított klisékből, a kötelező ünnepélyeken elhangzó lózungokból és a felnőttektől otthon hallott információmorzsákból szőtt zagyva gyerekszáj-szövegek magasfokú szembesítő erővel tükrözik a hatalmi elképzelések mentén létrehozott és a diktatúra céljait szolgáló állami ünnepek ideológiai motiváltságát, a történelemoktatás agymosását, a hivatalos emlékezet és a privát tapasztalat közti ellentmondásokat, a múlt feldolgozatlanságát."

Forrás: NFI, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Alapfilmek

süti beállítások módosítása