Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Hegyi Olivér nyerte a Dargay-díjat

2019. szeptember 21. - Herczeg Zsófi

Harmadszorra adták át a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay-díjat a Jameson CineFesten, mellyel idén a Take Me Please alkotóját, Hegyi Olivért jutalmazta az öttagú szakmai zsűri.

A Jameson CineFest idén is meghirdette 30 év alatti magyar animációsoknak szóló pályázatát, melyre eddigi rendezői életművel lehetett pályázni, és amelyhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1 millió forint pénzjutalmat ajánlott fel. A szakmai zsűri tagjai Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Kiss Melinda, a METU animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora és a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője voltak. Az öttagú zsűri a számos beérkezett nevezés közül négy jelöltet javasolt a CineFest Dargay Attila-díjára: Hegyi Olivért, Ivády Tamást, Orosz Tinát és Tóth Lilit, akik közül végül Hegyi Olivérnek ítélték a díjat.

hegyi_oliver_x_take_me_please.png

Hegyi Olivér: Take Me Please

A színes, firkás, utcai művészetre emlékeztető stílusáról ismert Hegyi Olivér az Illyés Művészeti Szakképző Akadémián tanult animációt, majd felvételt nyert a MOME alap-, majd mesterszakára, ahol két éve végzett Take Me Please című filmjével, melyben egy párkapcsolat széthullását vizionálta keserédes módon. De adaptálta már József Attila Tiszta szívvel című versét, harmadmagával rendezte az elbaltázott randevút bemutató Vidámparki kalamajkát, Szénási Marcellel készített animációt Gryllus Vilmos Pörög, forog a szoknya című gyerekdalához, Latinovits Zoltán és Almási Éva Oblomov című rádiójátékára animált dialógfilmet, és a Candide széria második részének társrendezője is volt. Nemrég az ASF (Animation Sans Frontiers) nevű nemzetközi animációs programban vett részt, ahol új filmjét készítette elő. 

A Take Me Please című MOME diplomamunkája itthon többek közt a 6. Friss Hús legjobb magyar animációja lett, a Primanimán tavaly elhozta a nagydíjat, a BuSho-n a diákzsűri díjazta, valamint a legjobb magyar animációnak választották, nemzetközi premierje az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon volt, elnyerte a legjobb animációs film díját a lengyel ZubrOFFka Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, a zágrábi Animafest-en a zsűri különdíjával jutalmazták, legutóbb pedig az olasz Concorto Filmfesztivál zsűrije tüntette ki.

take_me_please_poster.jpg

A Take Me Please szuperjó plakátja (Forrás: Hegyi Olivér tumblr)

Olivérnek 2018-ban jelent meg DIA című képregénye a FUSS Production kiadásában, melyben egy 18 éves lány gyarló gondolataiba vezeti az olvasót az előítéletek és irigykedések szégyellt indulataival. A FUSS Production egyébként egy baráti társaság és egyben alkotói csapat, amiben többek közt a szintén MOME Animos Balogh Fábián (Our House) és Szénási Marcell (Zűrös környék) is részt vesz, de van köztük szobrász, festő, építész és filmes is. Facebook-on itt tudjátok őket követni, Olivér tumblr oldalát pedig itt.

A korábbi években Jurik Kristóf, a Kuflik-széria rendezője, valamint  Bucsi Réka (LOVE, Solar Walk) nyerte a Jameson Cinefest Dargay Attila-díját, mellyel a Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetségeket jutalmazzák. A 16. Jameson Cinefest további díjazottjai a fesztivál honlapján találhatók.

süti beállítások módosítása