Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Négy fiatal animációs esélyes a Dargay-díjra

2019. augusztus 30. - Herczeg Zsófi

Idén harmadszorra adják át a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay-díjat a Jameson CineFesten.

A Jameson CineFest idén is meghirdette 30 év alatti magyar animációsoknak szóló pályázatát, melyre nem konkrét filmmel, hanem eddigi rendezői életművel lehetett pályázni. Az elismeréssel 1 millió forint pénzjutalom is jár, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel.

A Dargay Attila özvegyéből és alkotótársából, Henrik Irénből,  az animációs tervezőművészből és a METU Animáció szakának vezetőjéből, Kiss Melindából, a Primanima fesztivál kurátorából és a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referenséből, Orosz Anna Idából, a MOME rektorából, Fülöp Józsefből és a Kedd Animációs Stúdió vezetőjéből, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorából, az Oscar-jelölt M. Tóth Gézából álló szakmai zsűri a számos beérkezett nevezés közül négy jelöltet javasolt a CineFest Dargay Attila-díjára. A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. A négy jelölt Hegyi Olivér, Ivády Tamás, Orosz Tina és Tóth Lili.

dargay_attila_dij_2019.png

A színes, firkás, utcai művészetre emlékeztető stílusáról ismert Hegyi Olivér két éve végzett a MOME mesterszakán Take Me Please című filmjével, melyben egy párkapcsolat széthullását vizionálta keserédes módon, de adaptálta már József Attila Tiszta szívvel című versét, harmadmagával készítette az elbaltázott randevút bemutató Vidámparki kalamajkát és a Candide széria második részének társrendezője volt. MOME diplomamunkája itthon többek közt a 6. Friss Hús legjobb magyar animációja lett, a Primanimán tavaly elhozta a nagydíjat, a BuSho-n a diákzsűri díjazta, valamint a legjobb magyar animációnak választották, nemzetközi premierje Annecy-ban volt, elnyerte a legjobb animációs film díját a lengyel ZubrOFFka Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, a zágrábi Animafest-en a zsűri különdíjával jutalmazták, legutóbb pedig az olasz Concorto Filmfesztivál zsűrije tüntette ki.

Ivády Tamás szintén a MOME animáció alapszakán végzett, ahol készített cicás függönyfilmet a Budapest Filmnek, a szúnyogzümmögés okozta idegességet tombolta ki a Nyári éjszakákban, Meg akarlak tartani - Ady Endre & a szfinx esete címmel budapesti legendát rendezett Ady Endréről, aki az operaházi kőszfinxben felismerni vélte kedvesét, Lédát, és megpróbálta elcsábítani, és dolgozott többek közt a CUB animációs stúdió Ahány király, annyi mese és Átjáró Másvárosba című sorozatain. Tamás jelenleg a MOME animáció mesterszakának hallgatója.

A METU animációs alap- és mesterképzésén diplomázott Orosz Tina, aki már 2017-ben felhívta magára a figyelmet a boilertestű királylány és egy tanktestű fiú szerelmét bemutató A 13. királylány című vizsgafilmjével, mely a legjobb diákfilmnek járó elismerést nyerte a 13. KAFF-on. Tina jellegzetes, absztrakt, geometrikus látványvilága, a heteronormatívtól eltérő figurái és a fiatalok problémáit ironikusan feldolgozó filmjei közé tartozik mesterszakos diplomamunkája, a Mamahotel is, melyben az anyai gondoskodásról való leválást állítja középpontba. Tina dolgozott többek közt Traub Viktória Sellők és rinocéroszok, valamint M. Tóth Éva Tranzit című kisfilmjein, Szeiler Péter Hajótöröttek sorozatán, és animációs rendezője volt Rebák Tamás NMHH támogatással készült METU diplomafilmjének, a Szökési sebességnek.

Tóth Lili jelenleg a METU animáció szakos hallgatója, 2018-ban pedig a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában szerzett mozgókép és animáció készítő OKJ-t. Itt készítette Az árnyék című vizsgafilmjét is, melyet Moholy-Nagy díjjal jutalmaztak és szerepelt a 14. KAFF diákfilmes programjában is. Animált rajongói videóklipet, lyrics videósorozatot, és 2015 óta több kisanimáción dolgozott 2D, stop motion és tus technikával.

A Jameson CineFestet szeptember 13. és 21. között rendezik meg Miskolcon, ahol látható többek közt a Chris the Swiss című animációs dokumentumfilm, a CineNewWave programban pedig Buda Flóra Anna Entropia, Balogh Fábián Our House és Gyulai Panni Broken Thigns című MOME Anim diplomafilmje, valamint Tóth Luca Lidérc úr című animációja versenyez. A részletes program a fesztivál honlapján található. A Dargay Attila-díjat szeptember 21-én, a CineFest díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.

süti beállítások módosítása