Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Bartis Bálint METU-alumni kapta a Dargay Attila-díjat

2024. szeptember 15. - dotandline

A Dargay Attila-díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2017 óta. A pályázatra 30 évnél fiatalabb magyar nemzetiségű animációs filmesek jelentkezhettek. A 100 ezer forinttal járó díjat nem konkrét film, hanem a legígéretesebbnek tartott fiatal rendezőnek adják oda. Idén három alkotót jelöltek a díjra: Bartis Bálintot, Palotás Adélt és Tudisco Julit. A zsűri 2024-ben Bartis Bálintot tüntette ki a Dargay Attila-díjjal. 

Bartis Bálint (1998) erdélyi animátor és grafikus. A Partiumi Keresztény Egyetemen szerezett alapdiplomát grafikai tervezésből. A képzés alatt két félévet tanult az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetében. 2022-ben szerzett animáció mesterszakos diplomát a Budapesti Metropolitan Egyetemen, diplomafilmje a A paraszt és az uborkák című Lev Tolsztoj animáció. Bálint instagramját itt lehet csekkolni.

bartis_balint_x_a_paraszt_es_az_uborkak.jpg

Bartis Bálint és egy jelenetkép A paraszt és az uborkák című filmjéből

A zsűri tagjai idén is Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Henrik Irén, Kiss Melinda animációs tervezőművész és a METU Animáció szakának vezetője, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora és a Magyar Nemzeti Filmarchívum animációs referense, Fülöp József, a MOME volt rektora, valamint az Oscar-jelölt M. Tóth Géza, a Kedd Animációs Stúdió vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora voltak.

A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó,  ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. A díjat szeptember 14-én,  a fesztivál díjátadóján adták át.

süti beállítások módosítása