Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

A legfrissebb MOME diplomafilmekkel jön a KISKAKAS

2018. április 11. - Herczeg Zsófi

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszéke április 20-án, a KISKAKAS keretein belül mutatja be a legfrissebb mesterszakos diplomafilmjeit, valamint évközi vizsgafilmjeit a Toldi moziban.

A MOME Anim Premieren lesz látható Szénási Marcell elképzelt helyszínen játszódó Zűrös környék című kisfilmje, mely sokkal inkább egy abszurd képzelgés, mint valós történet. Nem kerülünk közel egyik szereplőhöz sem, bár a főszereplő srác szinte mindig jelen van, mégis az utca váratlan eseményein van a hangsúly. Spontán kerül interakcióba az utcán látott emberekkel, ez fűzi össze az egymástól különálló jeleneteket.

szenasi_marcell_x_zuros_kornyek_2.jpg

Szénási Marcell: Zűrös környék

Egy szezon utáni kis halászfaluban játszódik Láng Orsolya Szezon után című kisfilmje, ahol az egyik nap olyan, mint a másik. A helyi lakosok a táj elemeiként élnek egymás mellett. Egy apró kibillenés azonban elég ahhoz, hogy megtörje a rutint, és a zárt világok egymásra nyíljanak. A különleges napok nem első látásra tűnnek fel, hanem amikor véget érnek.

lang_orsolya_x_szezon_utan_1.png

Láng Orsolya: Szezon után

Rónyai Balázs Betontenger című videójáték-trailere egy rövid, interaktív történet, amelyben egy testvérpárt, Bikát és Rigót követve nyerhetünk bepillantást a hatalmas betonváros működésébe. A város, amelyet emberek és robotok laknak, már réges-rég a természettől elszakadva, rezzenéstelenül áll. Ám egy nap a testvérek olyan jelenséggel találkoznak, amelyet eddig csak legendának hittek. A Betontengert egyébként a 2016-os Cartoon Springboard-on is pitchelték az alkotók.

Varga Tímea Még nem című filmjének főhőse egy kisfiú, aki hiába vár az édesanyjára a játszóházban, ezért elindul, hogy megkeresse. Egymás mellett, változatos helyszíneken bontakozik ki két sors, két életút, melyek talán sosem keresztezik egymást. A Még nem bekerült az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába is, erről korábban itt írtunk.

A MOME Anim Premier ötödik filmje egy frissen díjazott alkotás, Hegyi Olivér Take Me Please című animációja, mely a hétvégén véget ért 6. Friss Hús rövidfilmfesztiválon a legjobb magyar animációnak járó elismerést nyerte el. A film egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon. A fiú bizonytalan, de szakítani sincs ereje, végül a lány bontja fel a kapcsolatukat, a következő találkozásukkor pedig már az új barátjával van. A lesújtó valósággal történő szembesülés miatt a fiú menekülni kezd, a sors pedig megajándékozza egy váratlan kalanddal és lestoppol egy francia kocsit. A menekülésből egy új valóság csírázik ki: a franciákkal való utazás lesz a jelen valóság, ám a fiú visszasüllyed múltjába, elréved hibáin, álmodozásai újra felülemelkednek valóságán és a gyakorlatban ismét kudarcot vall, megint képtelen határozottan állást foglalni. A pillanat hevületében lelkesedik vagy épp kedvetlenedik el, és ez a magatartás hosszútávon megfosztja őt hitétől. A Take Me Please a KISKAKAS után szintén Annecy-ban látható legközelebb, ahol Varga Timi filmjével egy blokkban, a diplomafilmek között versenyez.

Az öt diplomafilmen kívül látható lesz még egy 13 kisfilmből álló válogatás is a hallgatók évközben készült munkáiból: vetítik többek közt Nóvé Soma saját zenekarának, a Middlemist Red Illuminair című számához készült animált videóklipjét (erről itt írtunk), egy csapat MOME diák a Budapest Film számára készített cicás függönyfilmjét (írásunk róla itt), valamint Tudisco Juli, Hlavay Bence, Tobai Botond, Kühnel-Szabó Anita, Alexander Gratzer, Bogyó Péter, Ivády Tamás, Kádár Melinda, Lydia Reid, Simon József, Molnár Eszter és Edőcs Zsófi egy-egy animációját is.

kiskakas2018.png

Tehát április 20-án KISKAKAS MOME Anim Premier a Toldi moziban! A blokkot kétszer vetítik, először 19.30-tól, majd 21 órától. Jegyek egységesen 1200 forintért kaphatók, a jegyvétel április 11-én kezdődik a Toldi mozi honlapján, illetve pénztárában.

A vetítésen kívül a szervezők készülnek egy kiegészítő programmal is: idén második alkalommal rendezik meg MOME Anim Grafix néven az animáció tanszék hallgatóinak képregény- és grafikai kiadványokból álló vásárát. A KISKAKAS napján, 17.30-tól indul a vásár, ahol nemcsak megtekinteni lehet a hallgatók munkáit, hanem meg is lehet majd őket vásárolni, valamint személyesen is lehet találkozni az alkotókkal.

süti beállítások módosítása