Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Szakítós film lett a 6. Friss Hús legjobb animációja

2018. április 08. - Herczeg Zsófi

Idén hatodszorra rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melyen ismét szép számmal voltak animációs kisfilmek: a magyar versenyprogram 34 filmje között szerepelt Bucsi Réka Solar Walk, Turai Balázs Róma bukása, Hegyi Olivér Take Me Please, Felvidéki Miklós Gorgon, valamint Nagy Szabolcs Fiaskó című alkotása. A nemzetközi versenyben hét animáció kapott helyet: Lucréce Andreae Grandpa Walrus, Niki Lindroth von Bahr The Burden, Nikita Diakur Ugly, Jonatan Schwenk Sog, Chintis Lundgren Manivald, Adrienne Nowak Gusla or the Spirits, valamint Céline Devaux You Will Be Fine című rövidfilmje. Ezen kívül egy gyerekeknek szóló animációs válogatást is láthatott a közönség, de még a Friss Hús pitchfórumának tíz versenyzője között is szerepelt három animációs terv.

A vasárnap délután tartott díjátadón két animációt is díjazott a háromtagú zsűri: Fodor Anna filmforgalmazó, Boyd van Hoeij, a The Hollywood Reporter újságírója, és Pőcze Balázs, a Mito alapítója és kreatív igazgatója. A legjobb magyar animáció Hegyi Olivér MOME Anim mesterszakos diplomamunkája, a Take Me Please lett, mely egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon, a rendező saját, eltorzított szinkronjával. A díjhoz 500 ezer forintos pénzjutalom is jár, melyet az NMHH ajánlott fel. A kisfilmet az április 20-án tartott MOME Anim diplomapremieren lehet újra látni, a következő állomás pedig Annecy!

Idén másodszorra osztották ki a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek járó elismerést, mellyel 2018-tól 500 ezer forintos pénzdíj is jár, szintén az NMHH támogatásával. Ezt a díjat idén a 22 éves Nagy Szabolcs kapta a Fiaskó című bábanimációjáért, ami azért is óriási, mert Szabolcs a fősodron kívül érkezett, filmje pedig a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium animációs képzésén készült. A Fiaskónak elég sikeres fesztiválkörútja van, korábban többek közt elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb elsőfilmjének járó díját, a 6. Primanimán pedig a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat kapta. A kisfilm főszereplője egy öregember, akihez egyik nap beállít egy furcsa szerzet, akit az öreg megpróbál átejteni.

nagy_szabolcs_x_fiasko.jpg

Nagy Szabolcs: Fiaskó

Emellett a kreatív történetmesélésért elismerő oklevelet kapott a Nyuszi és Őz rendezője, Vácz Péter is, aki első élőszereplős alkotásával versenyzett a fesztiválon. A Párnaarc című filmjében egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját. 

A 6. Friss Hús díjazottjairól a fesztivál honlapján lehet olvasni. 

süti beállítások módosítása