Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Mától mindenki kaphat egy nyalintást

2017. május 05. - Herczeg Zsófi

Végre elérkezett az idő, hogy hosszú és sikeres fesztiválkörút után online is elérhetővé váljon egy magyar sikerfilm. Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációja a neten!

A nyalintás neszét először a 2015 novemberében tartott MOME Anim diplomapremieren lehetett látni, nemzetközi bemutatója pedig tavaly, a cannes-i Cinéfondation programban volt, ahol megosztott harmadik díjat nyert. A 9 perces animáció Nadja MOME Anim diplomamunkájaként készült 2015-ben, az alapot pedig Bodor Ádám Megbocsátás című novellája adta hozzá, melynek abszurditása ragadta meg a rendezőt. "Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között." – mondta róla korábban Nadja.

andrasev_nadja_nyalintas.png

A nyalintás nesze az egyéves fesztiválkörút alatt bejárta az egész világot és több rangos díjat is elnyert. Ott volt tavaly az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjában, a Denver Film Festival-on a legjobb animációs rövidfilm lett, ahol Lukács Péter Benjámin zseniális hangdizájnját is kiemelték, a koreai Biaf Ani zsűrije a diplomafilmes versenyszekció nagydíjával jutalmazta, a belgrádi Festival of European Student Animation programjában a legjobb diákfilm elismerését kapta, a Filmfest Dresden, az Animakom és a London International Animation Festival-on a zsűri külön elismerésben részesítette, legutóbb pedig az Athens International Film and Video Festival-on díjazták a szerelem és a vágyakozás bizarr, perverz és teljesen magával ragadó ábrázolásáért. De a magyar filmkritikusok is a legjobb magyar animációnak szavazták 2016-ban, valamint a Mediawave-en is megkapta a legjobb magyar animációnak járó elismerést.  

Az egyetem befejezése után Nadja részt vett az Animation Sans Frontiérs (ASF) programban, Dániában, jelenleg pedig ugyanott, az Open Workshop Residency keretében fejleszti filmtervét, a Szimbiózist, melyre a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást. A 10 perces animáció vegyes technikával készül (kollázs, digitális rajzanimáció és pixilláció) és arról szól, hogyan dolgozza fel egyedi módon megcsalásait egy feleség, aki előbb nyomozni kezd a szeretők után, majd miután elhatalmasodik rajta a kutató- és gyűjtőszenvedély, természettudományos jelleggel figyeli meg férje nőit.

A nyalintás nesze online egyelőre a NOWNESS oldalán látható, de később majd Nadja és a MOME vimeo csatornájára is felkerül. 

Az online premier alkalmából összeválogattunk néhány részletet A nyalintás neszéről megjelent kritikákból, mi írtunk róla a MOME Anim diplomafilmek premierjekor, a Mediawave után, illetve az erotika és az animáció kapcsolatát taglaló cikkünkben.

"Valószínű, hogy ennél szebb magyar filmcím idén már nem lesz. Költői, de közben bizsergető és mégis finom a szexuális töltete, visszafogott és egyben pajzán. És nagyjából ilyen az a kilencperces animációs film is, amelyet ez a cím jelöl […] Andrasev Nadja filmjének minden másodperce játék. Játék egyrészt a formákkal: össze- meg összeolvad a vázlatosnak, kicsit gyerekrajzszerűnek tetsző alap az igenis nagyon kifinomult mozgásokkal (ahogyan például a macska felugrik a temető kerítésére), és váltakozik egymással az egyszerűnek tűnő megjelenítés a különleges, apró ötletekkel (ahogyan külön mozog egy tárgy alakja és mintája). De ugyanígy vegyül egymással a realitás és az emelkedettség: teljes természetességgel, puha gördülékenységgel válik a cserepes virág meglocsolni való szobadíszből női combot nyalogató nyelvvé, az egyszerű szobabelső űrbéli dzsungellé."

Kovács Bálint: Mennyi nyalakodás egy magányos nőért! (Origo Filmklub, 2016.05.19.)

"[…] Andrasev filmje igazán költői-mitológiai, hipnotikusan szürreális pillanatokat és ritmust teremt, miközben a városi magányról mesél, és, mondjuk, hogy története is van – ez a kettősség nem független persze attól, hogy Bodor Ádám egy novelláját filmesítette meg. A nyalintás nesze az olyan, szinte hátborzongató pillanatokkal ragad meg, amiket nehéz megfogni: a sűrű növényzetből kibontakozó kép a fáról, amely a vízben áll, és amelyet a lány simogat, majd lebukik a víz alá."

Puskár Krisztián (Nem is lennénk magyarok, ha nem volnánk ilyen búval béleltek, VS.hu, 2016.03.26.)

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze_1.jpg

"Letisztult, kevés elemből építkező, de következetesen kidolgozott képi világot láthatunk: a puha vonalrajzokból megalkotott szereplőket rendre lila és kék színek ölelik körbe – kivált a növények stilizáltsága által –, s a három főszereplő, az asszony, a macska és a férfi egymásét idéző arcberendezése éppúgy a többértelmű vizuális motívumokat bővíti, mint a sötétbe burkolózó enteriőrök akváriumszerű megjelenítése. Különösen hatásos a mozgások minimalizálása is: feltűnő A nyalintás neszében, hogy a figurák jobbára kevéssé mozgékonyak, s a mozdulataik is lassúak – mintha csak az apró, legátolt mozgások együttese lenne a vizuális megfelelője annak, hogy a hangsáv leginkább a halk zörejekre épít, olyan hangjelenségekre, amelyek többnyire nem kimondottan figyelemfelkeltőek a való életben. Az animációs hangsávban azonban annál inkább, pláne ha felgyülemlenek – Lukács Péter Benjámin hangtervezői közreműködésének köszönhető az egyebek mellett csöpögésekkel, csorgásokkal, folyásokkal, bugyborékolásokkal és fagylaltnyalással teli zörejkészlet, amely morajlásszerű, szorongáskeltő kísérőzenével egészül ki. A nyalintás neszében így válik példaértékűvé hang és kép egysége, többféleképpen értelmezhető világot építve fel.”

Varga Zoltán: Macskaszem és párducmosoly (Filmvilág 2016/07)

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze_2_1.jpg

"Ennek a filmnek már a címe is olyan kacér, hogy egyből felhívja magára a figyelmet, és a film is hasonlóan zavarbaejtő, ugyanis úgy hoz létre egy nagyon fülledt, erotikus világot, hogy egy nő, számtalan szobanövény és egy doromboló macska a főszereplői. Tejlefetyelés és virágöntözés még nem volt olyan erotikus, mint ebben a filmben [...]"

Libor Anita (Megvan a megoldás arra, hogy a magyar a legszomorúbb nemzet, Index, 2016.03.30.) 

"Olyan, mint egy nem-lineáris, szuperérzékeny soft pornó macskákkal és növényekkel."

Chris Robinson: Cheer and Loathing in Animation: Episode V - You Satisfy Me (Animation World Network, 2016.12.23.)

"A műfaj lehetőségeit bejáró, erős dramaturgiai és stílusérzékről árulkodó, elgondolkodtató alkotás emlékezetes képi világot teremt, miközben elkerüli a didaktikusság csapdáit."

Designisso, MOME Rektori díj 2015

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze_4.jpg

süti beállítások módosítása