Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Nyalintástól lesz hangos Cannes

2016. április 13. - dotandline

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze.jpgMagyar animációs rövidfilmet hívott meg a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztivál. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyez Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje, mely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén, a Filmalap támogatásával készült.

A nyalintás nesze című 9 perces digitális rajzanimáció főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba...

a_nyalintas_nesze.jpg"Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között." – vallja a film alkotója, Andrasev Nadja.

A nyalintás nesze a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Filmalap támogatásával, a film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecy-ban is a versenyprogramban szerepel.

andrasev_nadja_a_nyalintas_nesze_2.jpgAndrasev Nadja 2015-ben végzett a MOME Anim mesterképzésében, majd az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője volt, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik.

A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondation-ban 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe, majd legutóbb 2014-ben Kárpáti György Mór szerepelt Provincia című alkotásával. A nyalintás nesze az első magyar animációs film a Cinéfondation-ban.

Forrás: Filmalap

süti beállítások módosítása