Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs lapszemle | 2024. július

2024. július 31. - Herczeg Zsófi

Újonnan induló Animációs lapszemle rovatunkban más médiumokban megjelenő animációs cikkekre hívjuk fel a figyelmet. Szuper látni, hogy egyre több helyen jelennek meg a magyar animációval kapcsolatos írások, egyre szerteágazóbb témákban és alkotókról, szakemberekről. Azt pedig különösen öröm látni, hogy minőségi írások is ezek, helyesen használva az animációs szakterminusokat. 

lapszemle_2024_7.jpg

Így fejlődik a hazai animációs ipar

Idén 110 éves a magyar animáció, az évforduló alkalmából pedig a veszprémi MOZ.GO fesztiválon jelentettek be a hazai animációipar fejlesztésére irányuló cselekvési tervet. A Filmhu Filmgyár podcast sorozatában Pesti Ákos Filmipari kormányfőtanácsossal és Fülöp Józseffel, a MOME rektorával a további fejlődési lehetőségekről és az öt pillérből álló cselekvési program részleteiről beszélgetett. LINK ITT.

Az animációs ipar a mozgókép egyik legmeghatározóbb területe, még az élőszereplős filmekben is jelen van (lásd CGI technológia). Az animáció mögött egy gyorsan változó, főleg technológiai háttér áll, biztosításához egy állandó és rugalmas iparra van szükség. Éppen ezért a Világgazdaság is meghívta műsorába Fülöp Józsefet és Pesti Ákost. LINK ITT. 

Gyerekrajzok felnőttektől

Május végén mutatták be Netflixen Benedict Cumberbatch legújabb minisorozatát, a 80-as évek New York-jában játszódó Eric-et, aminek nagy részét Magyarországon, a mogyoródi Astra Stúdióban, az etyeki Korda Stúdióban és egyéb budapesti helyszíneken vettek fel. Az Eric kreatív csapata nem csak a díszleteket és a technikai stáb tudását vette kölcsön, több magyar alkotót is felkértek kifejezetten nagy felelősséggel járó művészeti munkára. Így készítette Pantyi Petra a sorozatban feltűnő összes fényképet, Király Krisztián pedig a történetben kulcsfontosságú szerepet játszó gyerekrajzokat. Erről az izgalmas gyártási folyamatról meséltek a Filmunak, és ritka fotókat és rajzokat mutattak a kulisszák mögül. LINK ITT.

A Netflix Eric című sorozata a Forbes.hu érdeklődését is felkeltette. A sorozatban látott agyonfirkált metrókocsit vagy gabonapelyhes dobozt is magyar alkotóknak köszönhetjük, akárcsak a beszédes gyerekrajzokat (amiket természetesen nem gyerekek rajzoltak). A több tucat magyar filmes közül a Forbes.hu három kreatív szakembert, Brunszkó Lászlót, Király Krisztiánt és Gulyás Luca Pannát kérdezte arról, milyen volt aktív alkotóként részt venni a Netflix minisorozatában. LINK ITT.

A Kecskemétfilm jövője

2024. június 1-én Bán János író, az M5 korábbi csatornaigazgatója, a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztője került a Kecskemétfilm Kft. élére, aki 53 év után váltotta az igazgatói székben a magyar animáció egyik legmeghatározóbb alakját, Mikulás Ferencet. Az Index ellátogatott a kecskeméti stúdióba, hogy cikksorozatot készítsen a hazai animáció helyzetéről, az intézményt érintő változásokról, valamint a magyar rajzfilmgyártás jövőjéről. LINK ITT.

A Bács-Kiskun Vármegyei hírportál (BAON) szintén a Kecskemétfilmben történő változások apropóján készített nagyinterjút Mikulás Ferenccel. A hazai rajzfilmgyártás ikonikus alakjával visszatekintettek az elmúlt öt évtizedre, Mikulás megpróbáltatásokkal teli gyerekkorára, illetve a szakmai sikereire. LINK ITT.

Interjú 1:1 

Cakó Ferencet, mint varázslatos látványvilágú, mély filozófiai mondanivalót hordozó, különféle fesztiválokon díjazott animációs filmek rendezőjét, illetve az élő homokanimáció megteremtőjét és első alkotóját-előadóját ismerik világszerte. Az animációs filmrendezővel és grafikussal, a Magyar Művészeti Akadémia tagjával, aki idén kapott Kossuth-díjat, pályájáról, a homokanimációról, és hamarosan megjelenő János Vitéz-albumáról beszélgetett a Magyar Hírlap. LINK ITT.

Az Ernelláék Farkaséknál egyik operatőreként kezdte, manapság pedig társadalmilag érzékeny témákat érintő dokumentum-, élőszerpelős és animációs rövidfilmeket rendez. Chilton Flóra az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat Széllel szemben című filmjével és az idei Friss Húson is felbukkant Nefelejcs című alkotásával. A Filmtekercs a vágásról, amatőr színészek instruálásáról és a szakértői vélemények fontosságáról beszélgetett Flórával. LINK ITT.

A különös történések a Szondi utcában nevű animációs sorozatban Petőfi Sándor visszatér a múltból, és kiderül, hogy homofób, rasszista és fideszes. A videók alkotójával, Roznár Leventével a Telex beszélgetett arról, hogy az első rajongói levelét a Megafontól kapta, illetve hogy hol van a humor határa. LINK ITT.

süti beállítások módosítása