Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

50 éves Egerszegi Krisztina, akiről még animációs film is készült

2024. augusztus 16. - Herczeg Zsófi

1974. augusztus 16-án született Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó. Egerszegi a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta, amikor a szöuli olimpián mindössze 14 évesen megnyerte a 200 méteres hátúszást (azóta legendássá vált Vitray Tamás "Gyere Egérke, gyere kicsi lány!" mondata).

B. Nagy Ervin 2014 óta készíti Cserebogarak című animációs sorozatát, melyben magyar olimpiai bajnokok szárnypróbálgatásait mutatja be. A széria legelső darabja a 2016-ban bemutatott Egér, Egerszegi Krisztina Szöuli győzelméig tartó útjáról.

eger_1.jpg

B. Nagy Ervin: Cserebogarak – Egér

A 80-as évek derekán Egerszegi Krisztina, későbbi ötszörös olimpiai bajnok magyar úszó, még csak 12 éves, de mesteredzői már tisztán látják az ifjú tehetségben rejlő elszalaszthatatlan lehetőséget. Az első felnőtt versenyén ellenfelei jóval nagyobbak és erősebbek nála. Mégis versenyre kel velük…

Hogyan indultak gyerekként a számtalan aranyéremig jutó olimpikonjaink? B. Nagy Ervin Cserebogarak című rajzfilmsorozatának további részei olyan sportolók ifjúkorát mutatja be, mint Kárpáti Rudolf kardvívó, a sakkmester Polgár lányok, Papp László ökölvívó és Balczó András öttusázó. A 8 perces kisfilmek azokat a sorsfordító ifjúkori pillanatokat helyezik fókuszba, amelyek a későbbi fényes eredményekhez vezettek.

B. Nagy Ervin szabadúszó animációs alkotó 2011-ben szerzett animációs diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Dolgozott a londoni Cartoon Network, a mainzi ZDF, a budapesti Pannónia, Cinemon, Crocobee, Umatik Entertainment, és az Omega Kreatív stúdióknál, valamint a Kecskemétfilmnél és Richly Zsolt Luther Műhelyében. 2008 és 2009 között részt vett az első Animation Sans Frontières nemzetközi workshopon, a Patrik és Theo című sorozattervvel pedig a 2010-es Cartoon Forumon. 2014 óta dolgozik saját fejlesztésű Cserebogarak – Animációs történetek magyar bajnokokról című sorozatán, mellyel elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves művészeti ösztöndíját. 2017 óta óraadóként tanít figura- és látványtervezést külföldi hallgatóknak a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakán.

süti beállítások módosítása