Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Online Bucsi Réka kísérleti animációja, az Intermission

2024. szeptember 03. - dotandline

Bucsi Réka legutóbbi filmje, az Intermission (a címéhez híven) régi mozis hagyományt idéz meg: egy rövid szünetet egy hosszabb film (pl. Ben Hur, Elfújta a szél, A muzsika hangja) két része között. Réka ezt szerette volna beemelni a rövidfilmes fesztiválok műsorába, két kisfilm között egy animált pihenőt nyújtva.

Az Intermission egy vizuális vers a mozdulatlan mozgásról, élő vonalakról, a rajzolásról és a repetitív alkotói folyamatról. A filmet Réka rendezte és animálta, a zenét David Kamp szerezte, akivel korábban a LOVE című kisfilmen dolgoztak együtt.

A kisfilm a Vienna Shorts versenyprogramjában debütált és 50 fesztivál programjában szerepelt, többek közt a szlovák Fest Anca, a zágrábi Animafest, a cseh Anifilm, a svájci Fantoche, a macedón Flipbook, a német Pictoplasma fesztiválokon, vetítették Ottawában, Vencouverben, Bucheon-ban, Londonban és Hiroshimában is. A hazai közönség láthatta a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, a Primanimán, az Anilogue-on és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is.

intermission_final_jpg3.jpg

Bucsi Réka: Intermission

Bucsi Réka már rögtön MOME diplomamunkájával nagy szakmai hírnevet szerzett, amikor 2014-ben Oscar shortlistre válogatták a Symphony no. 42-t. Azóta francia-magyar koprodukcióban elkészítette a szerelem sokféleségét bemutató LOVE-ot, majd dán felkérésre egyórás háttéranimációt rendezett az Aarhus Jazz Orchestrának, amiből a Solar Walk című kisfilm is született. Réka 2014-től kétévente visszatért a Berlinaléra, de míg korábban kisfilmjeivel szerepelt a versenyprogramban, 2020-ban zsűritag volt. Közben sok kisebb projekten dolgozott, például az FX Networks-nek, a Cartoon Networknek és az Adult Swimnek, előadott többek közt a Pictoplasmán Berlinben és New Yorkban, valamint az FMX konferenciáján Stuttgartban, az amerikai CalArts-on pedig workshopot is tartott. A karantén alatt készített a Vimeo felhívására kisfilmet, melyet a magyar Plante. növénybolt ihletett, legutóbb pedig a Netflix új animációján, a The Witch Boy-on dolgozott, mint látványtervező. 2021-ben az Amerikai Filmakadémia szavazótagja lett. Jelenleg a The Great Silence című egész estés filmtervén dolgozik.

süti beállítások módosítása