Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Vácz Péter filmterve is ott lesz a Cartoon Forumon

2018. június 25. - Herczeg Zsófi

85 tv-sorozat és -speciál projektet válogattak be az animációs tv-sorozatok legnagyobb európai pitchfórumára, a Cartoon Forum-ra, melyet szeptember 10. és 13. között rendeznek meg Toulouse-ban. A 85 bemutatkozó projekt között szerepel Vácz Péter Noé fája című stop motion filmterve, valamint a Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek című szériája is.

A Cartoon Forum 29 évvel ezelőtt jött létre egyfajta alternatívaként Európa vezető televíziós piacai mellé. Az esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal alkotóknak és a kis stúdióknak, hogy a munkáikat közvetlenül a vevők előtt prezentálják, akik pusztán az alapján dönthessenek, hogy mennyire jó és értékes szerintük az adott projekt. Továbbá fontos szempont, hogy ezen a pitchfórumon mindenki – a tapasztalt és az újonc alkotók – számára ugyanazok a feltételek legyenek biztosítva és ne legyenek elnyomva a nagyobb stúdiók által a feltörekvő, független animációs csapatok.

A négynapos eseményen 85 projekt mutatkozik be, köztük 77 sorozattervvel és 8 tv-speciállal, melyek közt egyaránt van felnőtteknek szóló filmterv, családi sorozat és egészen kicsiknek való animáció. A 8 tv-speciál közt van Vácz Péter Noé fája című filmterve is, mely úgy került be a Cartoon Forum-ra, hogy a májusban tartott Visegrádi Animációs Fórumon a zsűri különdíját nyerte. Két éve ugyanígy szerepelt a Cartoon Forum-on Gurmai Beáta Borka és a varázsruha, valamint Turai Balázs és Buda Flóra Anna Masnifej királykisasszony kalóz kalandjai című sorozatterve is, akik szintén díjazásban részesültek a VAF-on.

Vácz Péter: Noé fája (Forrás: Cartoon Forum, Filmfabriq)

Vácz Péter 25 perces karácsonyi tv-speciáljának főszereplője a 10 éves Noé, aki a szülei folytonos veszekedése miatt állandóan szorong, mely sokszor azzal a tévképzettel társul, hogy egy fa nő ki a mellkasából. Egy havas téli napon Noé megtudja, hogy szülei elválnak, és már a karácsonyt sem töltik együtt. Ez a hír pánikrohamot idéz elő a fiúban, aki eszméletét veszti a sokktól. Mikor felébred, egy sűrű erdőben találja magát, ahol elveszetten és zavartan bolyong, majd összetalálkozik három apró lénnyel, két manóval és egy fiúdenevérrel. A három teremtmény elmeséli neki, hogy valaha minden fa egy olyan ember volt, aki nem tudta elrendezni magában a kapcsolatait. Az új barátok elkezdik megtanítani Noét az érzései kifejezésére, hogy ezáltal meg tudjon szabadulni a szorongástól és a mellkasán növő fától.

A Noé fája legutóbb Annecy-ban, a MIFA pitchfórumán mutatkozott be, ahol szintén egyedüli magyar produkcióként volt jelen, és az egyetlen olyan projekt volt, amely nem sorozatként szerepelt a fórumon. Vácz Péter tv-speciálja a Filmfabriq gyártásában készül, producere Osváth Gábor, aki korábban elmondta, hogy Toulouse-ba "már a film kész forgatókönyvével a zsebünkben fogunk utazni, és a Trebon óta elkezdett koprodukciós tárgyalásokat is ott tudjuk majd folytatni élőben."

A 77 sorozatterv között szerepel Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek című szériája is, mely szintén versenyzett az idei Visegrádi Animációs Fórumon. A történet főhőse Janó Manó, Csupalomb Erdő gondnoka, akinek legfőbb feladata megvédeni a lakókat, minden reggel ébreszteni az erdőt, és nem utolsó sorban gyógyitalokat és elixíreket készíteni. Ebben segítségére van jobbkeze, Ragacs Pamacs, akivel minden reggel begyűjtik a legfontosabb varázsitalhoz, a fénymannához szükséges hozzávalókat, amit a reggeli harmat és az öreg tölgyfa nedvének elegyéből állítanak elő. Egyik reggel azonban a harmatot sehol sem lelik, ezért Janó Manó útnak indul Zizgő Zizzencs, egy szentjánosbogár társaságában, hogy megtalálják az elveszett cseppeket. Kalandos útjuk során azonban folyamatos kihívásokkal találják szembe magukat, de a leleményes Janó Manó minden helyzetből kivágja magát.

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek az Umatik produkciójában készül. A sorozat első része decemberben debütált a tévében, azóta viszont már online is nézhető. A projekt első epizódja másfél éve kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán, nemrég pedig a második rész is elkészülhet belőle, szintén a Médiatanács támogatásával.

süti beállítások módosítása