Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kalandos manómese kerül a tévébe

2017. december 15. - Herczeg Zsófi

December 17-én debütál egy új magyar animációs széria, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek első része a tévében.

Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek című projektje éppen egy éve kapott támogatást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán. A sorozat ötlete onnan jött, hogy az alkotók szerették volna a természet sokszínűségét megjeleníteni egy különleges látványvilágú mesében.

Ebben a világban játszódik Janó Manó története, aki Csupalomb Erdő gondnoka, és akinek legfőbb feladata megvédeni a lakókat, minden reggel ébreszteni az erdőt, és nem utolsó sorban gyógyitalokat és elixíreket készíteni. Ebben segítségére van jobbkeze, Ragacs Pamacs, akivel minden reggel begyűjtik a legfontosabb varázsitalhoz, a fénymannához szükséges hozzávalókat, amit a reggeli harmat és az öreg tölgyfa nedvének elegyéből állítanak elő. Egyik reggel azonban a harmatot sehol sem lelik, ezért Janó Manó útnak indul Zizgő Zizzencs, egy szentjánosbogár társaságában, hogy megtalálják az elveszett cseppeket. Kalandos útjuk során azonban folyamatos kihívásokkal találják szembe magukat, de a leleményes Janó Manó minden helyzetből kivágja magát.

A második rész nemrég kapott támogatást, ebben Janó Manó és Zizgő Zizzencs egy barlangrendszeren keresztül folytatják tovább útjukat, hogy ráleljenek az elveszett harmatcseppekre.

A Janó Manó széria az Umatik Kft. produkciójában készül, az első epizód gyártása fél év volt, amiből három hónap volt maga az előkészítés. A sorozat rendezője Miklósy Zoltán, a történetet pedig Herkó Attila írta, aki egyben a széria társrendezője is. A zenét Milkovics Mátyás szerezte, a karaktereknek pedig többek közt olyan színészek adják a hangjukat, mint Harsányi Gábor (Janó Manó), Epres Attila (mesélő), Faragó András (Lapaj) és Hamza Károly (Zizgő Zizzencs), de még a két rendező is megszólal egy-egy karakter hangján.

Az alkotók a széria egyedi technikájáról is meséltek: a háttereik alapját fotók adták, a photoshopban kivágott képeket pedig 3D-s térbe helyezték, amibe később az animált karakterek is kerültek. Itt mozgatták aztán a szereplőket az előre felvett hangra, finom kameramozgásokkal pedig tovább erősítettek a térérzeten. A csodaszép hátterek többségét Milbich Tamás készítette, a technikai megvalósítás kérdéseiben Reichardt Péter volt felelős.

Idén nyáron az Umatik is kint volt Annecy-ban, a MIFA vásáron másik három magyar animációs stúdióval, akik nem először vettek részt a francia fesztiválon, ugyanis Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című egészestés filmjük 2014-ben versenyen kívül szerepelt a programban, 2016-ban pedig a Solo Lobo című filmtervüket pitchelték a MIFA pitchfórumán. A stúdió jelenleg egy másik animációs sorozaton, a Szőrmók Ovin is dolgozik, melyet szintén Miklósy Zoltán rendez, az első epizód pedig már online is nézhető.

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek december 17-én, vasárnap 19.40-től látható az M2 műsorán, online ezen a linken lehet majd nézni.

UPDATE A film megtekinthető youtube-on.

Janó Manó és az elveszett harmatcseppek (Forrás: Umatik)

Werk (Forrás: Umatik)

süti beállítások módosítása