Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Vácz Péter új filmtervét díjazták a VAF-on

2018. május 04. - Herczeg Zsófi

Véget ért a Visegrádi Animációs Fórum, Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitchfóruma, melyet hatodszorra rendeztek meg május 1. és 3. között Trebonban, az Anifilmmel párhuzamosan. A nyertesek  között idén is van magyar terv: Vácz Péter karácsonyi tv-speciálja, a Noé fája a zsűri különdíját kapta.

Idén 5 magyar animációs filmterv versenyzett a VAF-on: a 11 rövidfilm közt szerepelt Lovrity Anna Katalin Márvány és citrom című animációs ötlete, a tv-sorozat és -speciál szekció 10 projektje között pedig három magyar filmterv mutatkozott be: Miklósy Zoltán és Herkó Attila Janó Manó és az elveszett harmatcseppek, valamint Szederkényi Bella Ahány király, annyi mese című szériatervéve, illetve Vácz Péter karácsonyi tv-speciálja, a Noé fája. A két hagyományos versenykategória mellett idén egy új szekciót is létrehoztak a szervezők az egészestés filmprojekteknek. Ebben a kategóriában versenyzett Nyikos László és Fazekas Csaba filmterve, a Helka, mely Nyulász Péter Helka – A Burok-völgy árnyai című, gyermekeknek szóló kalandregényét adaptálja.

vaf_2018_vacz_peter_x_osvath_gabor.jpg

Vácz Péter és Osváth Gábor producer a VAF díjátadóján (Forrás: VAF)

Vácz Péter 25 perces karácsonyi bábanimációja, a Noé fája a zsűri különdíját nyerte, ami azt jelenti, hogy részt vehet a következő Cartoon Forumon, mely idén szeptemberben lesz. A főszereplő a 13 éves Noé, aki karácsonykor rájön arra, hogy a mellkasából kinövő fától való megszabadulásának egyetlen módja, ha megtanulja kifejezni a szülei válásával kapcsolatos érzéseit. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Noé fája nagyon meggyőző az erős, személyes és hiteles hangvétele miatt, valamint nagyon szépnek és kidolgozottnak találta a projekt művészi részét. A Noé fája jelenleg utolsó fordulós a Macskássy Gyula-pályázaton. A karácsonyi speciál gyártója a Filmfabriq, producere Osváth Gábor, vagyis duplázott a magyar filmgyártó cég, ugyanis tavaly Szeiler Péter és Fritz Zoltán sorozatterve, a Hajótöröttek nyerte a kategória fődíját, mely szintén Filmfabriq-projekt. A Noé fája legközelebb Annecy-ban, a MIFA pitchfórumán, a tv-sorozatok és speciálok között mutatkozik be a közönségnek.

vacz_peter_x_noe_faja_tesztkep.jpg

Vácz Péter: Noé fája (Forrás: Filmfabriq)

A legjobb egészestés filmterv az Of Unwanted Things and People című stop motion animáció lett, mely Arnošt Goldflam azonos című könyvét adaptálja. A David Súkup (Csehország), Ivana Laučíková (Szlovákia), Leon Vidmar (Szlovénia) és Agata Gorządek (Lengyelország) rendezésében készülő film ezzel bejutott a 2019-es Cartoon Movie-ra. Az Of Unwanted Things and People ezen kívül megnyerte a közönségdíjat, a Nespresso Audience Award-ot is. A versenyprogram különdíját az első egészestés macedón filmterv, John Vardar vs the Galaxy (rendező: Goce Cvetanovski) kapta. 

of_unwanted_things_and_people.jpg

Of Unwanted Things and People (Forrás: MAUR film)

A tv-sorozat és -speciál kategóriát a szerb Ivan Knežević Rabbit From a Tin Hat című sorozatterve nyerte, mellyel a Cartoon Forumon való részvétel, valamint 2000 eurós pénzjutalom is jár. Ebben a szekcióban kapott különdíjat Vácz Péter Noé fája című filmterve, mely szintén ott lesz az idei Cartoon Forumon.

Szintén szerb filmterv, Jelena Milunovic Floating című ötlete nyerte a rövidfilmes kategóriát. A szekcióban különdíjat kapott a lengyel Piotr Chmielewski I Come Undone című rövidfilmterve, mely a lengyel Playade stúdió utómunka díját is elnyerte, az ezzel járó 1000 eurós pénzjutalom pedig magában foglalja az ötnapos hangi utómunkálatokat. Az Animation Sans Frontieres projektvezetője, Tim Leborgne szintén Piotr Chmielewski-t díjazta, aki ezzel 1500 eurós ösztöndíjat nyert az ASF programjára. Az I Come Undone című filmet Piotr a Vácz Péter és Joseph Wallace által tartott stop motion workshopon kezdte fejleszteni a 6. Primanimán.

via Visegrad Animation Forum

süti beállítások módosítása