Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Vácz Péter animációs filmet készíthet az NFI támogatásával

2023. május 05. - dotandline

Videóklipek, reklámfilmek és versanimációk után végre újra szerzői kisfilmet készít Vácz Péter, a Nyuszi és Őz rendezője. Kutyafül című filmterve gyártási támogatást kapott a Nemzeti Filmintézet Televíziós pályázatán.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Döntőbizottság legutóbbi ülésén négy dokumentum- és egy animációs alkotás, valamint egy tévéfilm gyártására szavazott meg támogatást. Részletek itt.

vacz_peter_kutyaful.jpeg

Vácz Péter: Kutyafül (Forrás: Filmfabriq)

A Döntőbizottság 23 millió forint gyártási támogatást adott Vácz Péter új filmtervének, a Kutyafülnek. A Nyuszi és Őz című világszerte díjazott animáció alkotójának a karantén ideje alatt született meg egy különleges, gyerekkori hangulatokat és benyomásokat felidéző animáció ötlete a fejében. A 15 percesnek tervezett Kutyafülben egy kisfiú frusztrációját a kutyájával való játékkal és az alkotással próbálja levezetni, miközben egyre jobban teret nyer a fantázia világa.

A produkció gyártója a Filmfabriq, producere Osváth Gábor. A Kutyafül 2021-ben kapott forgatókönyv fejlesztési támogatást a Filmjustól. A kisfilm a tervek szerint 2024 elejére készül el. 

Vácz Péter a tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen animáció szakán folytatta. MOME tanulmányai alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs produkciós workshopon és elvégzett egy professzionális 3D-animátori képzést Dániában. Patakiskola című BA diplomafilmjét több mint 20 nemzetközi fesztiválon vetítették, 2013-as MA diplomafilmje, a Nyuszi és Őz pedig számos nemzetközi fesztiválon több mint 120 díjat nyert. 2015 óta Budapesten alkot és szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Művészeti Akadémián és a MOMÉ-n. Az elmúlt években videóklipeket és reklámfilmeket is készített.

Forrás: NFI

süti beállítások módosítása